Ab Bakanı Bağış, Yurt Dışında Yaşayan Gençlerle Buluştu

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, "Türkiye’de yeni acılar yaşamasın istiyoruz.

Ab Bakanı Bağış, Yurt Dışında Yaşayan Gençlerle Buluştu
Onun için de şu anda içinden geçtiğimiz bir çözüm süreci var. Bu çözüm sürecinde aslında en önemli adım, dinlemektir. Farklı kesimlerin birbirini dinlememesi, bu ülkede takım ruhunu bir türlü geliştiremedi. Şimdi Türkiye, birbirini dinleyen bir ülke haline geldi" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın düzenlediği Yurtdışı Genç Liderler yemeğine katıldı

Bağış, yaptığı konuşmada Türkiye’nin geçmişte yurtdışındaki vatandaşlarının yanında olamadığını belirterek, bu konuda yurtdışında yaşayan vatandaşların yanında olmak konusunda geç kalındığını söyledi.

Bağış, eğitimin önemine değinerek, Türkiye’nin eğitim konusunda devrim gerçekleştirdiğini ifade etti.

Bağış, gençlere öğütlerde bulunarak, "Bilgiye sahip olabilmek için çok okumanız gerekiyor, kendinizi çok iyi yetiştirmeniz gerekiyor. Ortak paydanız bu ülkeyi sevmekse, kalkınması için ne yapılması gerektiği konusunda kendi aranızda diyalog oluşturmanız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun Lenin’den örnek verdiğini belirten Bağış, ‘organize olmuş azınlıklar, organize olmamış yığınlara hükmederler’ sözlerini değerlendirdi. Bağış, "Bu aslında azınlığın çoğunluğa tahakküm fikrinin hala kafalarında çok önemli bir yer kapladığının itirafıdır. Demokrasiyi benimseyememiş nesiller, organize olan azınlıkların, kitlelere hükmedeceğini sanırlar. Bunları aşacağız’’ şeklinde konuştu.

Konfüçyüs’ün insanların üç yoldan bilgelik edindiğini belirttiğini kaydeden Bağış, Türkiye’nin ise deneyerek öğrendiğini söyledi.

Bağış, "Türkiye yeni acılar yaşamasın istiyoruz. Onun için de şu anda içinden geçtiğimiz bir çözüm süreci var. Bu çözüm sürecinde aslında en önemli adım, dinlemektir. Farklı kesimlerin birbirini dinlememesi, bu ülkede takım ruhunu bir türlü geliştiremedi. Şimdi Türkiye birbirini dinleyen bir ülke haline geldi. Sizde birbirinizi dinleyin. Birbirinizi değiştiremezsiniz. Buna kalkışmayın. Birbirinizi dinlediğinizde, ortak paydalarınız farklılıklarınızdan çok daha fazla. Birlikte üretebileceğiniz, birlikte ortaya çıkarabileceğiniz çok daha fazla kazandıracak’’ dedi.

Yurtdışında yaşayan gençlerden üç konuda ciddi çaba beklediğini belirten Bağış, "Birbirinizi sevin. Türkiye sizin cebinizdeki marklara ihtiyaç duya ülke olmaktan çıktı. Sizin birbirinizi sevmeniz, birbirinize sahip çıkmanız çok önemsiyoruz. Birbirinizi olduğu gibi kabul edin. Birbirinizi sevin’’ dedi.

Eğitimin önemine dikkat çeken Bağış, "Çocuklarımızı mümkün olan en iyi okullarda okutmalısınız. Okulu terk etmiş, ekonomik çıkarları önemsemiş, eğitimden vazgeçmiş, onları teşvik etmemiz lazım. Onlarında mutlaka en iyi şekilde eğitim almasını sağlamamız lazım. İşte o zaman biz kilit noktalara gelebiliriz’’ ifadelerini kullandı.

Dayanışmanın önemine dikkat çeken Bağış, örgütlü olmanın da altını çizdi. Bağış, "Yurtdışında yaşayan her Türk kardeşimin en az bir Türk Derneği’ne üye olması lazım. O derneklerimizin aktif olması içinde rekabete zorlaması lazım. O dernekler mutlaka aktif çalışması lazım’’ diye konuştu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç ise, 2010 yılında kurulduklarını söyleyerek, yurtdışında yaşayan vatandaşların geleceğine yönelik olarak çalıştıklarını anlattı. Yurtnaç, gençlerin en az yüzde 80 başarılın olanlar arasından seçildiğini aktararak, "Program 3 yıl devam edecek. Bizim hedefimiz, on yılda 500 tane lider adayı genç yetiştirmek. Bulundukları bölgelerde yönetime katılma istikrarında bulunan, nu konuda eğitim alan, toplumun derdiyle dertlenen insanları, gençleri Türkiye olarak destek vermektir’’ ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA