77'' Cevizi İçin İlk Bilimsel Çalışma

Çorum'un Oğuzlar ilçesinde yetiştirilen ve Türkiye ihtiyacının yüzde 3'ünü karşılayan ''Oğuzlar-77'' cevizinin, mevcut durum envanteri çıkartılarak imaj, marka, ürün geliştirme ve pazarlama stratejileri belirlendi.

Oğuzlar Kaymakamlığı, Oğuzlar Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Oğuzlar Ceviz Üreticileri Birliği'nin ortaklığında hazırlanan ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenen ''Oğuzlar 77 Ceviz Çeşidi Envanter Çalışması Projesi'' için hazırlanan raporun sunumu, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası toplantı salonunda yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan proje koordinatörü ve Oğuzlar Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mustafa Çınar, 2010 yılında Oğuzlar-77 ismiyle tescillenerek sertifikalandırılması yapılan Oğuzlar cevizinin, bölge ve ülke ekonomisine katkısını artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında bu projeyi hazırladıklarını söyledi.

Proje kapsamında Oğuzlar-77 cevizinin mevcut durum envanterinin çıkartılarak imaj, marka, ürün geliştirme ve pazarlama stratejilerin belirlendiğini ifade eden Çınar, ''Ceviz, Oğuzlar için hayat ve gelecek demektir. Bu tür bilimsel ve profesyonel çalışmalar ile ilçemizdeki potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek ve bilinçli ceviz üreticiliği ile fidan dikimini gerçekleştirmek istiyoruz'' diye konuştu.

-''Ceviz, Çorum'un bir marka değeridir''

Vali Sabri Başköy de cevizin, Çorum'un bir marka değeri olduğunu vurgulayarak, bu ürünün geliştirilmesi ve en iyi şekilde değerlendirilmesi konusunda gerekli desteği vereceklerini söyledi.

Çiftçilerin Oğuzlar-77 cevizine sahip çıkması gerektiğini belirten Vali Başköy, ''Normal cevizin kilogram satış fiyatı ile Oğuzlar-77 cevizinin satış fiyatı arasında 4-5 lira fark var. Toptan satış fiyatındaki bu fark, perakende satış fiyatında 8-9 lirayı buluyor. Özellikle lezzeti nedeniyle en çok tercih edilen bu ürüne sahip çıkın. Ancak çok para ediyor diye de anzer balının durumuna çevirmeyelim bu işi. Ne kadar ürettiyseniz o kadar satışını yapın. Elinizde Oğuzlar-77 cevizi kalmadıysa daha düşük kaliteli ürünleri Oğuzlar-77 cevizi olarak satıp, pazarlayarak kaliteyi düşürmeyin'' ifadelerini kullandı.

-''İthalatçı konumundan ihracatçı konumuna geçeceğiz''

Oğuzlar Belediye Başkanı Ali Uyanık ise ilçe halkının geçim kaynağının ceviz olduğuna dikkati çekerek, Oğuzlar'da cevize dayalı bir ekonomi olduğunu söyledi.

İlçede üretilen cevizin Türkiye ihtiyacının yüzde 3'ünü karşıladığını dile getiren Uyanık, ''Lezzetiyle dünyanın en iyi cevizine sahibiz ama Oğuzlar-77 cevizi maalesef bugüne kadar ihmal edilmiş. 6 bin nüfuslu ilçemizin yüzde 90'ı cevizle geçiniyor. Satıştan elde edilen rakam yıllık 22 milyon liradan fazla. Türkiye cevizde artık çok bilinçlendi. Bugüne kadar 100 binin üzerinde fidanı ülkenin dört bir yanına gönderdik. Bu projeyle ithalatçı konumundan ihracatçı konumuna geçeceğiz'' diye konuştu.

Muhabir: Gazi Nogay

Yayıncı: İsmail Çimen
Kaynak: AA