Kütahya'da Arsenikli Su İddiası

Kütahya'nın Emet ilçesine bağlı İğde köyünde, şebeke suyunda ve sokak çeşmelerinde yüksek oranda arsenik bulunduğu iddia edildi.

Yaklaşık 80 haneli İğdeköy'deki sularda yapılan Son tahlillerde içme suyu olarak kullanılan şebeke suyundaki arsenik oranı 65.5, köy içindeki Kocapınar suyunda 977, köydeki bir çeşme suyunda 486, köy camiinin şadırvanında 403 mikrogram/litre olarak belirlendi. Dünya standartlarında tehlike sınırı 10 mikrogram/litre olarak kabul edilen arsenik oranının yüksek çıkması üzerine İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, İğdeköy'deki sulara içilemez raporu verdi. Köydeki çeşmelere de, 'İçilmez' yazıları yazıldı.

İğdeköy Muhtarı Mustafa Koç, köylerinde yıllardan beri temiz su sorunu yaşandığını söyledi.

Son yapılan tahlillerde arsenik oranın çok yüksek çıktığını ifade eden Koç, "Köyümüzde bu sorun yıllardır var ancak Son tahlil Sonuçları arsenik oranının geçmiş tahlillere göre çok fazla olduğunu ortaya koydu. Yasak olmasına rağmen hayvanlarımızı sulamak isteyen bazı vatandaşlar bu suyu kullanmaktadır. İçme suyu olarak Emet ve çevredeki dağ çeşmelerinden su getirmekteyiz. Kaymakamlık bu konuda elinden gelen çalışmaları yapmaktadır. Bizler de yeni su kaynakları arayışındayız. Hasanlar Barajı'nın sulama kanalları 3-4 kilometre yakınımıza geldi. Buradan arındırma sistemi ile içme suyu da temin edilebilir ama şu an itibarı ile su sıkıntımız az da olsa mevcuttur" diye konuştu.

Köy sakinleri de köydeki çeşmelerden yıllardır su içmediklerini dile getirdi .
Kaynak: İHA