Emet'te İçme Suyunda ''Yüksek Miktarda Arsenik' Tehlikesi

Kütahya'nın Emet ilçesine bağlı İğdeköy'de, arsenik oranları çok yüksek miktarlarda çıktığı için içme suyu şebekesi ve sokak çeşmelerinden su kullanımı yasaklandı.

Emet Toplum Sağlığı Merkezi, rutin kontroller sırasında köyün içme suyu şebekesi ile köy camisinin şadırvanı ve 2 sokak çeşmesinden numuneler alıp laboratuvarda tahlil etti. Emet Hıfzıssıhha Kurulu, halk sağlığını tehdit etmemesi amacıyla bu suların kullanımını yasakladı. Köy Muhtarlığı tarafından durumun bildirildiği köylüler, içme ve kullanma suyu ihtiyacını ilçe merkezinde bulunan dağ suyu çeşmelerinden karşılamaya başladı.

Kaymakam Hüdayar Mete Buhara, İğdeköy’e ait analiz raporlarında, arsenik oranlarının dünyada kabul edilen sınırdan çok fazla olduğunun tespit edildiğini belirterek "Bu köyümüzdeki şebeke ve çeşme sularının her türlü kullanımını yasakladık. Köylülerimizi susuz bırakacak değiliz. Daha önce ilçe merkezinden döşenen borulardan köye su verilmesine, inşa ettiğimiz şebekenin bakım ve onarımı yapıldıktan sonra kısa sürede başlanacaktır." dedi.

İnsan sağlığı için tehlike sınırı litrede 10 mikrogram olan arsenik miktarı, içme suyu şebekesinde 65,5 mikrogram, çeşmelerden birinde 977, diğerinde 486, şadırvanda ise 403 mikrogram çıktı. Köy halkının su ihtiyacının karşılanması için çalışma başlatan Kaymakamlık, Emet Belediyesi'nin ilçe merkezine su verdiği kaynaktan daha önce köye getirilen borulara su aktarımı yapılabilmesi için çalışma başlattı. Çalışmanın kısa sürede bitirilerek köydeki depodan vatandaşlara temiz içme suyu verilmesi hedefleniyor. İğdeköy Muhtarı Mustafa Koç, köyde içme suyu sorununun uzun yıllardır sürdüğünü, son analiz raporlarında bunun daha fazla olduğunu tespit edildiğini ifade etti.

Muhtar Koç, "Kullanımı yasak olmasına rağmen hayvanlarını sulamak isteyen vatandaşlar bu sulardan yararlanıyor. İçme suyumuzu ise ilçe merkezindeki dağ suyu çeşmelerinden sağlıyoruz. Şu anda yeni su kaynağı arayışındayız. Hasanlar Barajı’nın sulama kanalları, 3-4 kilometre yakınımıza geldi. Buradan arıtma sistemiyle içme suyu temin edilebilir." şeklinde konuştu.

Öte yandan Kaymakamlık ile Köy Muhtarlığı tarafından köye yeni su kaynağı bulunması için çalışma başlatıldı .