Chp'li Çıray Açıklaması

CHP, Türkiye ile Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi arasında imzalandığı belirtilen yeni petrol boru hattı anlaşmasına ilişkin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında gensoru önergesi verdi.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Meclis'de düzenlediği basın toplantısında, ulusal basında bir süredir Irak'ın kuzeyinde bulunan Bölgesel Kürt Yönetimi ile Türkiye arasında imzalanan yeni petrol boru hattı anlaşması ve Türkiye üzerinden Irak Merkezi Hükümeti atlanarak yapılan petrol ihracatı ile ilgili haberlerin yer aldığını anımsattı.

Bu anlaşmaların, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın koordinasyonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, birlikte yürüttükleri bir proje olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Çırak, bu anlaşmanın Ortadoğu coğrafyasında yeni istikrarsızlıklara neden olacağını savundu.

Anlaşmayla Başbakan Erdoğan'a yakın iki firmanın kayrıldığını iddia eden Çıray, şu ifadeleri kullandı:

''Ahlaki olarak sorunludur; Powertrans ve Siyah Kalem isimli şirketlere özel imtiyaz sağlanmıştır. Hukuki açıdan sorunludur; bu anlaşmalar TBMM'de onaylanmadan yürürlüğe sokulduğu için Hükümet, Dışişleri Bakanı açısından Anayasal suçtur. Siyasi olarak sorunludur; Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, bu anlaşmayla bir devlet olarak tanınmış olmakta. Güvenliğimiz açısından sorunludur; bölünmüş bir Irak ülkemizi de bölecektir. Ticari açıdan sorunludur; Irak Merkezi Hükümeti ile yaptığımız petrol arama anlaşmaları iptal edilme süreci başlamıştır.''

Çıray, bu anlaşmalarda Türkiye için varoluşsal bir boyutun bulunduğunu vurgulayarak, ''Sonuçta bazı şirketlere özel imtiyazla çıkar sağlamak için devletin olanakları seferber edilmiş; milli güvenliğimizi tehdit edecek, Irak'ın ve ülkemizin bölünmesine neden olacak açık ve gizli anlaşmalara imza atılmıştır. Bu nedenle Davutoğlu hakkında gensoru açılmasını teklif ediyoruz'' diye konuştu.

Muhabir: Kudret Topçu

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA