Ergenekon Davasında Mütalaa Açıklandı

Ergenekon davasında savcılık mütalaası açıklandı.

“Ergenekon örgütünün sabit olduğu tespit edilmiştir” denilen mütalaada, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi. Ergenekon davasında mahkeme, 27 Kasım 2012 tarihinde görülen celsede mütalaanın hazırlanması için dava dosyasını savcılık makamına teslim etmişti. Dosya üzerinde yaklaşık 4 ay çalışan savcılar, davanın bugün görülen 281. celsesinde mütalaasını açıkladı.

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, mütalaanın hazır olduğunu belirterek, 2 bin 271 sayfadan oluşan mütalaayı özetleyerek okuyacaklarını belirtti.

Mütalaayı okumaya başlayan Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, ''Ergenekon örgütünün sabit olduğu tespit edilmiştir'' dedi.

Mütalaada eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Mütalaada Başbuğ hakkında “örgüt yöneticiliğinden” ceza vermeye gerek olmadığı belirtildi.

Dava kapsamında hayatını kaybeden Cumhuriyet Gazetesi eski imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk, Engin Aydın ve Murat Özkan'ın da dosyalarının düşürülmesi istenirken, Bedrettin Dalan, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı ve Turan Çömez'in de aralarında bulunduğu 5 firari sanığın dosyasının ayrılması talep edildi.

Ümraniye'de el bombalarının bulunduğu evde kiracı olarak oturan Ali Yiğit ve Danıştay saldırısıyla ilgili yargılanan Süleyman Esen ile Salih Kunter’in beraatini isteyen savcılık, aralarında Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek ve Ali Yasak’ın da bulunduğu 96 sanık hakkında “Ergenekon terör örgütüne üye olmak” suçundan 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istedi.

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek hakkında “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi. Savcılık, Perinçek'in Yargıtay içtihatlarına göre örgüt yöneticiliğinden cezalandırılmasına gerek olmadığını belirtti.

Mütalaada İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz hakkında da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Savcılık, eski Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, YAŞ Üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, Korgeneral Mehmet Eröz, Tuğamiral Alaattin Sevim, emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek ve gazeteci Tuncay Özkan’ın da aralarında bulunduğu birçok sanık hakkında ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti .
Kaynak: İHA