Bakan Yıldırım: Muhtar Maaşının Makul Düzeye Gelmesi Gündemimizde

Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'deki Atatürk Stadyumu'nda, Konak ilçesinde görev yapan muhtarlarla biraraya geldi.

Sıkıntılarını dinleyen Yıldırım, sosyal ve özlük haklarıyla ilgili iyileştirmelerin gündemlerinde olduğunu söyledi.

Konak'ta 113 mahalle bulunduğunu ve muhtarların halka hizmet ettiğini belirten Bakan Yıldırım, “Yapılan şeyler var ama beklentilerinizi karşılamadığını biliyoruz. Bununla ilgili çalışmaları yapıyoruz zaten. Eskiden aldığınız maaşı, üzerine ilave edip emeklilik primi olarak yatırıyordunuz. Orada küçük bir iyileştirme yaptık, 15 günlüğü bir ay sayalım dedik. Maaşların makul düzeye gelmesi, gündemimizde olan bir konudur." şeklinde konuştu.

Büyükşehir Kanunu'yla muhtarların güçlendiğini ve belediye başkanlarını seçme hakları bile olacağını aktaran Bakan Yıldırım, "Bu yasa çıkınca mahalle ve köy muhtarı ayrımı da ortadan kalktı. Muhtarlık müessesesi daha anlamlı hale geldi. Bunun neden böyle olduğunu, önümüzdeki yıllarda daha iyi göreceksiniz. Büyükşehire verilen yetkiler ve bütçeler, doğrudan sizin denetiminizden geçecek. Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarına siz karar vereceksiniz. Sayınız 900'ken bin 400 oldu, güçlendiniz, sesiniz daha gür çıkar. İstediğinizi daha iyi ifade edeceksiniz.” dedi.

Teknolojinin gelişmesiyle muhtarların gelir kaynaklarının azaldığına da dikkat çeken Binali Yıldırım, “Muhtarlığın eskiden gelirleri vardı; nüfus sûreti, ikametgâh kâğıdı gibi her evrak düzenlemede kasaya bir şeyler damlıyordu. İnternet çıktı, mertlik bozuldu. O da bizim kabahatimiz. Yeni bir yapıya gitmemiz gerekiyor. Muhtarlık tanımını yeniden yapmak lazım. Hiçbir muhtar, internet kalksın demiyor. Vatandaş cep telefonundan, bilgisayarından işini gücünü görsün, devletin kapılarında sefil olmasın ama bunun yerine size yeni sorumluluk verilmesi, bu sorumlulukların da karşılığı olması lazım. Cezalarda devlet memuru, taltifte hiçbiri yok. Bu adil değil, farkındayız. Bu konu düzelecek.” diye konuştu.