Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Ölümcül Bir Hastalık

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Tevfik Yoldan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının ölümcül seyredebilen bir hastalık olduğunu hatırlatarak,vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Ölümcül Bir Hastalık
Hastalığın insanlara kenelerin ısırması veya kenelerle temas sonucu bulaştığını hatırlatan Manavgat Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Tevfik Yoldan, hastalığın evcil hayvanlara da kenelerin ısırması ile bulaştığını bildirdi. Hastalığın hayvanlarda belirtisiz seyrettiğini kaydeden Dr. Yoldan,insanlarda ise öldürücü olabildiğini ifade etti.

Dr.Yoldan, "Yaban kemirici hayvanlar, kuşlar ve keneler hastalığın doğadaki devamlılığını sağlayan canlılardır. Keneler beslenmek için bu hayvanlardan kan emerler; kan emme sırasında aldıkları, virüsü vücutlarında çoğaltırlar ve insanlardan kan emerken bulaştırırlar. Hastalık kene ısırmasının yanı sıra, vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas etmekle bulaşabildiği gibi bu hastalığa yakalanmış insanların kan veya vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşma olabilmektedir. Hastalık ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlıkla başlar; bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikâyetler de görülebilir. İlk günlerde, yüzde ve göğüste kızarmalar ile gözlerde kanlanmalar ortaya çıkabilir. Göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olabilir ve bu kanamalar büyüyerek vücuda yayılabilir. Burun ve dişeti kanamaları gibi vücudun değişik yerlerinde kanamalar da olabilir" dedi.

BELİRTİLER VARSA SAĞLIK KURUMUNA BAŞVURULMALI Belirtilerin bulunduğu kişilerin son iki hafta içinde, kene ısırması veya kene ile temas hikayesi varsa,çalı, çırpı, su kenarları veya gür otların bulunduğu alanlara piknik amaçlı veya diğer bir sebeple gitmeleri söz konusu ise,hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına temasları var ise,bu hastalığa yakalanmış kişilerin kan ve vücut sıvılarına bir temasları olmuş ise Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nden şüphe edilmesi gerektiğini bildiren Dr. Yoldan, vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.

BELİRTİLER 1 İLE 3 GÜN ARASINDA ORTAYA ÇIKAR Kene tarafından ısırılma veya kene ile temas sonucu virüsün alınmasının ardından hastalığın belirtilerinin genellikle 1-3 günde ortaya çıktığını, bu surenin en fazla 9 gün olabildiğini belirten Dr.Yoldan şunları kaydetti: "Hasta insan veya hayvanlara ait kan, vücut sıvıları veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu meydana gelen bulaşmalarda hastalığın belirtilerinin ortaya çıkma süresi 5-6 gündür; bu süre de en fazla 13 gün kadar olabilmektedir.Hastalık, çoğunlukla bulaştırıcı kenelerin aktif olduğu bahar ve yaz aylarında ortaya çıkabilmektedir. Hastalık sıklıkla Afrika, Asya, Orta Doğu ve Doğu Avrupa'da görülmektedir. Son yıllarda Kosova, Arnavutluk, İran, Pakistan, Afganistan ve Güney Afrika'da tek tek vakalar ve salgınlar şeklinde ortaya çıktığı bildirilmiştir.Ülkemizin coğrafik yapısı ve iklimi kenelerin yaşamaları için uygun bir yapıya sahiptir. Bu sebeple hastalık, özellikle hayvancılığın yapıldığı; nemin, çalı ve çırpılı alanlar ile gür otlakların bulunduğu yerler başta olmak üzere, ülkemizin her yerinde görülebilir.Yukarıdaki belirtilerin görülmesi ve hastalıktan kuşkulandıracak bir durumun bulunması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulursa, hastalığın teşhis ve tedavisi için gerekenler yapılabilmektedir." KORUNMA YÖNTEMLERİ Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nden korunmak için hayvanlarda kene mücadelesi yapılması gerektiğini ifade eden Dr. Yoldan, "Hayvan barınakları kenelere karşı ilaçlanmalı, barınakların duvarları sıvanmalı ve badanaları yapılarak kenelerin buralarda yaşamaları engellenmelidir.Hayvanların ve insanların kanlarına veya diğer vücut sıvılarına eldivensiz temas edilmemelidir.Hayvan barınaklarına girdikten veya hayvanlarla temastan sonra, vücut kene yönünden muayene edilmeli, kene varsa uzaklaştırmalıdır" dedi

Çalı, çırpı, su kenarı veya gür otların bulunduğu alanlara piknik veya başka bir amaçla gidildiğinde pantolon paçalarının çorap içine alınması, dönüşte mutlaka vücut kene yönünden kontrol edilmesi, kene varsa uygun bir şekilde uzaklaştırılması gerektiğini ifade eden Manavgat Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Tevfik Yoldan, şu ifadeleri kullandı: "Bu tür yerlere gidildiğinde mümkünse çizme giyilmelidir. Keneler vücuttan mümkün olan en kısa sürede çıkarılmalıdır. Keneye çıplak elle dokunulmamalı sağlık kuruluşuna ulaşılamayacaksa kene kartı,cımbız veya ince bir ip yardımıyla kenenin vücuda yapıştığı en yakın noktadan tutulup çivi çıkarır gibi sağa sola oynatılarak çıkarılmalı asla kopartılmamalıdır. Keneler, kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Bu uygulamalar, kenelerin kusmasına sebep olabileceğinden, kusmuktaki virüsler, kenenin kan emmek için ısırdığı yerden vücuda girebilirler. Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler, repellent olarak bilinen böceksavar ilaçları vücutlarına sürerek veya elbiselerine emdirerek kullanabilirler.Hasta olan kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.”
Kaynak: İHA