Genel Sekreter Yılmaz Özmen:

Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Genel Sekreteri Dr. Yılmaz Özmen, isim vermeden Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca'nın eleştirilerine cevap verdi.

Genel Sekreter Yılmaz Özmen:
ZAKA'nın bir hayır kurumu olmadığını dile getiren Özmen, "Zafer Kalkınma Ajansı’nın görevleri arasında olan bölge kurumlarına sağlanan teknik ve mali destekler zaman zaman memnuniyet ve kabullenme boyutunda karşılansa da çoğunlukla eleştiri ve şikayet tarafının daha ağır bastığını söyleyebiliriz. Kamuoyunun talep ve tepkilerini iletmesinde ve bunlara karşı cevap ve çözüm beklemesinden doğal bir şey olamaz. Zafer Kalkınma Ajansı özelinde tüm kalkınma ajanslarının destek mekanizmalarının nasıl oluştuğuna ve bu desteklerin neye niçin verildiğine. Öncelikle ajanslar kendi bölgelerini tanımak ve her boyutuyla analiz etmek ve bu analizlere dayalı olarak elindeki bilgileri kullanmak suretiyle bölgenin gelişiminin anayasası niteliğinde bir bölge planı yaparak bu işe başlarlar. Nitekim bu usul ülkemizdeki 26 kalkınma ajansınca uygulanan yöntemdir. Ajansımız ilk bölge planını 2010 yılında tamamlayıp yürürlüğe koymuştur. Bu planlar aslında sadece ajansın planı olmakla kalmayıp tüm bölge aktörlerinin uyması ve kendi planlarını buna uygun hale getirmesi gereken planlardır.

Ancak imar kanundaki bu amir hükmün tam manası ile geçerliliğini sağlamak ilk etapta pek çok teknik ve uygulama sorunlarını beraberinde getireceğinden bu yönden bir yaptırıma gidilememiştir. Ajans ortaya koyduğu bu planı tek bir defada hayata geçirecek bir kaynak ve imkana sahip değildir. Plan mantığı gereğince yıllara bölünerek hayata geçirilmekte ve bu bölünme ve önceliklendirme ise Ajans Yönetim kurulunca Genel Sekretere talimat olarak verilmektedir. İşte bu temel süreç başlangıcında yerel yönetimler ve kurumlar ajansın plan yapma sürecine dahil edilirler. Bu paydaşlarımızın tüm sorunlarını ve beklentilerini ajansa iletmeleri ve ilerleyen zaman içinde her türlü iletişimi koparmadan sabırla sürdürmeleri kendi yararlarına olacaktır" diye konuştu.

"DESTEK ALAMAYAN BİZE KÜSMESİN"

ZEKA'nın tüm bölgelerin paydaşı olduğunu dile getiren Yılmaz Özmen, "Ajansımız geçtiğimiz günlerde Sosyal Kalkınma ve Sosyal Altyapı başlıklarında proje kabul etmiştir. Bu kapsamda Ajansımıza toplam 262 proje sunulmuştur. Bu 262 projenin büyük bölümünün değerlendirme sürecinde yeterince puan alamaması olasıdır. Yeterli puan alanlardan bir kısmı ise kaynak kısıtı nedeniyle asil listede kendine yer bulamayacak ve yedek listeye kalacaktır. Bu projelerin tamamı kuşkusuz çok değerli fikirleri barındırmakta, bölge paydaşlarımız tarafından büyük emek ve özveriyle yazılan projelerdir. Hibe desteği alacak projeler de bölgemizde önemli atılımların gerçekleşmesine ön ayak olacaktır. Ancak destek alamayan paydaşlarımızın Ajansımıza küsmemesi, ilgi ve şevklerinden hiç bir şey kaybetmeden sonraki süreçte projelerini geliştirmek için çalışmaları gerekmektedir. Bu paydaşlarımız Ajansımızla irtibat halinde olmalıdır. Eksiklerimizi beraber gidermeliyiz. Proje üretecek ve bölgeyi geliştirecek olan paydaşlarımızın kendileridir. Bizler aracı ve destekleyici görevimizi en iyi şekilde yerine getirmek için çalışıyoruz. Ajansımız tüm bölgenin tüm paydaşların ajansıdır" diye konuştu.

Kaynak: İHA