Üç Çocuğu Elinden Alınan Göröz Ailesi İçin Alman ve Türk Yetkililer Devrede

Almanya'da Köln Gençlik Dairesi'nin (Jugendamt), “Evleri bakımsız ve küflü” gerekçesiyle çocuklarına el koyduğu Göröz Ailesi'ne hem Kölnlü Türk kökenli politikacılardan, hem de Türk makamlarından destek yağdı.

Anne babalarından alınan Murat Can (11), Yasemin (5) ve Muhammet (4) için hem Türk asıllı siyasiler hem de Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Türkiye'nin Köln Başkonsolosluğu devreye girdi.Yeşiller Partisi Milletvekili Arif Ünal, çocukların alınma gerekçesini gösteren belge eline geçince Köln Şehir Müdürü Kahlen ve Jugendamt Müdürü bayan Krause'ye yazı yazdığını belirterek, “Benim anlayışıma göre çocukların alınması bir sürü önlemlerin en sonuncusu. Hiçbir önlem işe yaramadığı takdirde son çare olarak başvurulması gerekiyor. Fakat bu vakadan sonra bunun böyle olmadığını görüyoruz. Bu konuda çok acil bir açıklama bekliyoruz dedim.” diye konuştu.

Birçok resmi dairenin “bilgi koruması” gerekçesi arkasına sığınabildiğini hatırlatan Ünal, “Öyle demesinler diye gerekirse KRV Eyalet Meclisi Dilekçe Komisyonu üzerinden direkt müdahale edebileceğimizi bildirdim. Yazının cevabını bekliyoruz.” dedi.

Aynı zamanda terapist olan Dr. Ünal, “Ailede çocukların sağlığı, gelişimi, ruhsal gelişimine zarar verildiği düşünülüyorsa, o zararı kaldırmak için belirli önlemler alınır, pedagojik destek sunulur. Evde sorun varsa, akrabanızda, başka bir yerde kalabilir misiniz diye sorulur. En kötü ihtimal evsizler Heim'ı var. Burada sadece bu gerekçe yazılı, eğer sadece bu gerekçeyle alınmışsa gerçekten amacına uygun davranılmamıştır, eksiklik vardır. Ben kesinlikle bunun üzerine yasal olarak gideceğim.” açıklamasını yaptı.CDU KRV Milletvekili Serap Güler de Jugendamt Müdürü Krause'ye bir yazı yazdı. Küf nedeniyle çocukların alınmasının ve anne babanın çocuklarını haftada sadece iki kez görebilmesinin ne kadar doğru olduğunu soran Güler'e cevap veren Jugendamt yetkilisi Klaus Röttgen, ‘bilgi koruması' nedeniyle detaya giremeyeceklerini, ama burada “akut” bir sorun olduğu için Jugendamt'ın hemen harekete geçtiğini, sorununun sadece küf olmadığını savundu. Röttgen, “Anne baba ayrı görüşmelerde çocukların refahına zarar verir görüldü.

” dedi.

Yetkili, aile ve avukatlarıyla, kısa sürede çözüme ulaşmak için irtibatta oldukları bilgisini verdi.

T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç ise aileye destek olacaklarını, ilgili uzmanları aileyi arayacaklarını kaydetti.

Köln Belediye Meclisi Üyesi Efkan Kara (CDU) da ilgili kurumlarla görüşmelerinin sürdüğünü, mutlaka bir çözüm bulacaklarını belirtti.

Köln Belediyesi'nin SPD'li üyeleri Gonca Mucuk ve Malik Karaman ise öncelikle Köln Belediyesi Eğitim Gençlik ve Spor Sorumlusu Dr. Agnes Klein'la görüştü. Jugendamt'la da görüşen Mucuk, “Aile eğitim desteği de istemiş, bu sağlanacak. Jugendamt, ‘bugün yaşanabilecek ortama çıksınlar anında çocukları teslim ederiz' diyor. Evler Dairesi'nin (Wohnungsamt) daha aktif olması, aileye acil şekilde ev bulması gerekirdi. Bu tür ailelere önceliğin nasıl verilebileceğini hem Meclis Sosyal Komisyonu, hem Uyum Meclisi'nde gündeme getirmek istiyorum.” diye konuştu.