Necip Hablemitoğlu ne uğruna öldürüldü?

Evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Yazar Necip Hablemitoğlu'nun eşi Şengül Hablemitoğlu, eşinin ne uğruna öldürüldüğünü canlı yayında anlattı. Hablemitoğlu, faili meçhul cinayetlerin soruşturumasıyla ilgili muhalefet partilerinde siyasi iradenin ve direncin olmadığını da söyledi.

Necip Hablemitoğlu ne uğruna öldürüldü?
Evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Yazar Necip Hablemitoğlu'nun eşi Şengül Hablemitoğlu, eşinin ne uğruna öldürüldüğünü canlı yayında anlattı. Hablemitoğlu, faili meçhul cinayetlerin soruşturumasıyla ilgili muhalefet partilerinde siyasi iradenin ve direncin olmadığını da söyledi.

CNN Türk ekranlarında yayınlanan Enver Aysever'in sunduğu Aykırı Sorular programının dünkü bölümünde Doç. Dr Necip Hablemitoğlu cinayeti ele alındı. Programa konuk olan Necip Hablemitoğlu'nun eşi Şengül Hablemitoğlu canlı yayında eşinin ne uğruna öldürüldüğünü açıkladı.

Bu tür cinayetlerin işlenmemesi, cinayetlerin soruşturmasıyla ilgili iktidar partisinin karşısındaki partilerde, siyasi baskı oluşturacak direnç ve iradenin söz konusu olmadığını vurgulayan Hablemitoğlu şunları söyledi:

'Toplumsal Bellek Platformu diye bir platform var. Çok farklı insanları yan yana getiren bir platform. Biz hep birlikte derdimizi anlatmak için TBMM'ye, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı'na gittik. O bizden önce ağlamaya başladı. Ciddiyetsiz bir ortam var Türkiye'de. Birisi bizim için ağlasın diye gitmedik oraya. Çözüm ve destek bekleyerek gittik. Kimse ağlasın demiyoruz Somut, samimi, güvenilir adımlar atılmasını istiyoruz. '

'KÜÇÜCÜK ÇOCUKLARIMA BABALARININ ÖLDÜRÜLECEĞİNİ ANLATMA ZORUNDA KALDIM '

'İnsanlar öldürüyor. Bu çok korkunç bir şey. Hepimizin kanını dondurması gereken bir şey ' diyen Şengül Hanım, 'Ben ne kadar büyük bir rahatlıkla anlatıyorum size. Eşim öldürüleceğini düşündü, biz bunu kabullendik, ben bunu çocuklarıma anlattım, 'Bir gün babanız öldürülebilir' dedim. Ne kadar travmatik ve sağlıksız bir şey. Küçücük çocuklarınızlala bununla karşılaşırsanız birlikte ne yapmanız gerektiğini konuşmak durumunda kalıyorsunuz. Korkunç bir şey. Böyle bir ülkede yaşıyoruz biz. Buradaki vahim, hepimizi sarsması, ürkütmesi gereken şeyleri biz çok kabullendik ' şeklinde konuştu.

'BU SİYASİ BİR CİNAYET '

Aysever'in, 'Necip Bey'in peşinden koştuğu dava neydi, ne için can verdi? ' sorusuna Şengül Hablemitoğlu şöyle yanıt verdi:

'Şunun altını çizelim Necip Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın mezunudur. Necip bir gazetecidir. Bu siyasi bir cinayet. Necip gerçeğin peşindeydi. Bu hakikati bulup paylaşmaktı amacı. Gerçeğin peşinde koşan herkes bu ülkede bedel ödüyor. '

'NECİP HABLEMİTOĞLU PLANLANARAK ÖLDÜRÜLDÜ '

Yapılan eleştirileri ise pek dikkate almadığını ifade eden Hablemitoğlu, 'Bu şekilde canı yanmayan insanların bunu algılamaları çok da kolay olmuyor. Bunun için de kimseyi yargılamıyorum. Evet anlaşılamayabilir çünkü biz bu insanları hasta yatağında kaybetmedik,bir trafik kazasında kaybetmedik. Çok ciddi bir şey var. Planlanarak, bir strateji oluşturularak, uzun süreli izlemeler yapılarak bu insanlar bir noktaya geldiğinde öldürüldüler. Bu başka bir şey. Dolayısıyla bununla karşılaşmayan, böyle bir beklentisi olmayan insanların bunu algılaması da çok kolay değil ' diye konuştu.

Enver Aysever, Şengül Hanım'ın kitanından Necip Hablemitoğlu'nun iki kızıyla birlikteki fotoğrafını gösterdiğinde gözleri doldu.

'SİYASİLER O ÇIKARDAN VAZGEÇMELİ '

Hablemitoğlu, Aysever'in, 'Kürt meselesiyle ilgili geldiğimiz noktada umudu yeşertecek neler söyleyebilirsiniz ' sorusu üzerine de şunları söyledi:

'Ülke hepimizin. Çekiştirdikçe başkalarına yarayacağını düşünüyorum bu işin. Birbirimize zarar vererek kendi kendimize zarar vereceğiz ve bundan başkaları kazançlı çıkacak. Bunu görmek gerekiyor. Her iki taraftaki siyasileriçin söylüyuorum bundan sağladıkları kazançlar her neyse ben bunu bilemem. Eğer hiç bir biçimde kazanç yoksa akan kanın arkasında hiç bir insan durmaz. Dolayısıyla o çıkardan bir an önce vazgeçmek gerektiğini düşünüyorum. ' BEYAZ GAZETE

Yazar Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Aradan geçen zamana rağmen faillere ulaşılamadı. Dosya, faili meçhuller rafındaki yerini aldı.