Hollanda'da Lezbiyen Aileye Verilen Küçük Yunus İçin Aihm Yolu Açıldı

Yurtdışı Türkleri ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, Hollanda’da bir Türk aileden alınarak lezbiyen bir çifte teslim edilen Yunus’un annesiyle görüştüklerini ve annenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracağını söyledi.

Çocukları alınan Türk ailelere hukuki mücadele vermeleri konusunda ısrarcı olan Kemal Yurtnaç, “Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ talimat verdi. Yunus'un ailesiyle görüşüyoruz. Ona şimdi AİHM’e gidecek kadar hukuki yol açıldı. Temyiz mahkemeleri annenin geri alma isteğini reddetmiş. Yunus 9 yaşında. AİHM’e gidilebilirse 2 yıl içinde çocuğunu geri alabilecek ama AİHM’e hiç gitmezse 16 yaşına kadar çocuğu hiç alamayacak. Anneyle çocuk ayrı kalacak.” dedi.

Avrupa’daki Gençlik Daireleri tarafında mağdur olan Türk ailelerin tüm hukuki yollara başvurması gerektiğine dikkat çeken Yurtnaç, tüm yollar denendikten sonra en son durak olarak AİHM’i işaret ediyor.

GEÇEN YIL YAKLAŞIK 30 BİN ÇOCUĞA EL KONULMUŞ
Devletin el koyduğu Türk çocuğunun sayısına dair net bir sayıya sahip olmadıklarını belirten Yurtdışı Türkleri ve Akraba Toplulukları Başkanı, “ 2012 yılında yurt dışında 29 bin 600 çocuğa devlet tarafından el koyulduğu biliniyor. Ancak bunun kaçı Türk bilemiyoruz. Verilere ulaşmak zor, çünkü kurumlar bilgi vermiyor. Ayrıca Türk vatandaşlığından çıkmış aileler var.” ifadelerine yer verdi.

18 YIL SONRA ÇOCUĞU OLDU HEPSİNE DEVLET EL KOYDU
Yakın zamanda Almanya’da bir takım ziyaretler gerçekleştirdiğini anlatan Kemal Yurtnaç başından geçen bir hikayeyi şöyle dile getirdi: “Almanya’da bir Türk’le görüştük. Bize başından geçenleri anlattı. Çok garip bir hikayesi vardı. Tam 18 yıl çocuğu olmamış. Nihayet 18 yıl sonra 7 tane çocuğu olmuş. Ancak Alman devleti 7 çocuğunu da almış. Türk baba çok azimli olduğu için tüm hukuki yolları zorlamış ve çocuklarından 6 tanesini geri almış. Bir tanesi kalmış 12 yaşında. Aldığı tüm çocuklar Türkiye’ye gelmiş evlenmiş bile. Yani düşünüldüğünde aslında küçücük bir hatanın bedelini yıllarca çekiyorsun.”

DİL BİLMİYOR DİYE ÇOCUKLAR AİLELERE VERİLMİYOR
Hollanda’da annesinden ayrı kalan küçük Yunus için tüm hukuki yolların denendiğini vurgulayan Yurtnaç, “Çok ilginç mahkeme Yunus’un ailesi 'Hollandaca bilmiyor' diye çocuğu annesine vermiyor. Peki o çocuğu alırken bir ailenin yanına verirken birazcık düşündünüz mü dediniz mi vereceğimiz aile bu çocukla nasıl iletişim kuracak. Bu bakıcı ailenin biraz da 'Türkçe bilmesi gerekiyor dediniz mi?'” diyerek Hollanda devletine sitem etti.

Avrupa’da Türklerin bakıcı aile olma konusunda çalışmalar düzenlediklerini açıklayan Başkan Kemal Yurtnaç, “ Yaptığımız çalıştaylarda amacımız ailelere eğitim vererek çocuklara şiddetin önüne geçmek ve Türk ailelerin Avrupa’da bakıcı aile olması konusunda bilgilendirmek. Bu şekilde hiç olmazsa devlet tarafından el koyulan çocuklara yine kendi kültürüne yakın aileler tarafından bakılmasını ve Türk kimliklerini ve inançlarını yitirmemelerini amaçlıyoruz” diye ekledi .