'tarihten Günümüze Yenişehir Sempozyumu' Hazırlıkları Sürüyor

Yenişehir Kent Konseyi'nin 8. genel kurul toplantısında "Tarihten Günümüze Yenişehir Sempozyumu" görüşüldü.

'tarihten Günümüze Yenişehir Sempozyumu' Hazırlıkları Sürüyor
Genel kurul toplantısının açılış konuşmasını yapan Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, geçen yıl 6 Eylül Yenişehir'in kurtuluşunun 90. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen panelde Yenişehir konulu bir sempozyum yapma kararının alındığını, Prof. Dr. Mefail Hızlı, Prof. Dr. Bahri Yıldız, Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim ve Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş'ın katkıları ile bu aşamaya gelindiğini ifade etti.

Cingil, Yenişehir Kent Konseyi genel kurul üyeleri ile fikir alışverişinde bulunmak üzere toplandıklarını, Yenişehir'de yapılacak olan sempozyuma Kent Konseyi'nin de katkıda bulunmasını arzu ettiğini söyledi.

Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ahmet Baştürk de, "Tarihten Günümüze Yenişehir Sempozyumu" için yapılan çalışmaların anlatıldığı bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Bahri Yıldız ise, Yenişehir'de bulunan kültür varlıklarının araştırılması, kayıt altına alınması ve korunmasının da sağlanacağı sempozyumla gelecek nesillere bırakılacak önemli bir başvuru kaynağı oluşturulacağını söyledi.

Yrd. Doç.Dr. Sezai Sevim ise, Kent Konseyi üyelerine çağrıda bulunarak, "Sizler de yapılacak bu sempozyumda tebliğ sunarak ya da tebliğ sunacak kişileri 1 Mart 2013 tarihine kadar Ahmet Baştürk'e ileterek sempozyuma katkıda bulunabilirsiniz" dedi.

Tarihten Günümüze Yenişehir Sempozyumu'nun hazırlık ekibinin açıklamalarının ardından konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Yenişehirlilerin ve Yenişehir'i sevenlerin çok başarılı bir çalışmaya başladıklarını görmenin memnuniyet verici olduğu söyledi.

Şahin, TBMM arşivleri, saray arşivleri ve Milli Kütüphane'den faydalanmak için elinden gelen yardımı yapacağını ifade ederek, "Dünyada artık ülkeler değil, şehirler yarışıyor. Ülkeler, şehirlerinin tarihi, kültür varlıkları vs. değerlerini ön plana çıkararak pazarlıyorlar. Yenişehir'in de mutlaka ülkemize ve dünyaya tanıtılması gerekmektedir. Çünkü atalarımızın beylikten padişahlığa geçtiği mihenk taşlarından biri" dedi.

Yenişehir Kaymakamı Süleyman Yılmaz, antik çağ tarihini Alman antropologlardan, Osmanlı tarihini Fransızlardan öğrendiklerini hatırlatarak, bin yıl sonraki çocuklarımıza bırakabileceğimiz önemli bir kültür birikimi olacak olan Yenişehir Sempozyumuna herkesin katkıda bulunmasını istedi .
Kaynak: İHA