'Aşırı Tuz Tüketimi Kemik Erimesine Neden Oluyor'

Yozgat’ın Boğazlıyan Toplum Sağlık Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Celal Naci Gökçınar, kronik hastalıkların her geçen gün sayısının arttığını belirterek, aşırı tuz tüketiminin kemik erimesine neden olduğunu söyledi.

Boğazlıyan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Celal Naci Gökçınar, yaptığı açıklamada tuz tüketiminin insan sağlığına verdiği zararlara değindi. Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici yaklaşımların geliştirilmesinin zorunlu olduğuna vurgu yapan Dr. Gökçınar, "Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi kronik hastalıklardan korunmada güncel stratejilerden birini oluşturmaktadır. Toplumdaki bireylerin aşırı tuz tüketiminin de yer aldığı beslenme bilgi, tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirecek faaliyetler bu stratejilerin kapsamındadır. Aşırı tuz tüketimi de değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır." diye konuştu.

Aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyonun dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içersinde bir numaralı risk faktörü olduğuna dikkat çeken Dr. Gökçınar, "Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Ülkemizde her dört ölümden birisi yüksek tansiyon ile ilgilidir. Aşırı tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olarak yada olmadan inmelerin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilmektedir. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz (kemik erimesi), böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir." diye konuştu.

Toplumda tuz tüketimin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi gerektiğine işaret eden Dr. Gökçınar, bu amaçla tüm kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün de desteklerinin olması gerektiğini ifade etti.