Anaç Sığır ve Buzağı Yetiştiricilerine Uyarı

Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen,anaç sığır ve buzağı desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiricilerin 31 Aralık tarihine kadar başvuru yapmaları gerektiğini bildirdi.

Türkmen yaptığı açıklamada, anaç sığır desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiricilerin, üyesi bulunduğu yetiştirici ve üretici örgütüne dilekçe ile başvurmaları gerektiğini belirterek, 31 Aralık tarihine kadar il yada ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiğini kaydetti.

Açıklamada, desteklemeden yararlanacak buzağıların 2013 yılı doğumlu ve Türkvet'te kayıtlı olma şartı arandığı, 14 aylıktan (420 gün) önce tohumlanan hayvanların buzağısı için destekleme ödemesi yapılmayacağı gibi işletmenin e-ıslah'a kayıt tarihinden önce doğan buzağıların desteklemeden yararlanamayacağı bildirildi.

Türkvet ve e-ıslah'a kaydedilmeden ölen, kesilen veya satılan buzağılar ile ölü doğan ve atık yavrular için destekleme ödemesi yapılmayacağı belirten Türkmen, "Buzağının doğum bilgisi e-ıslah veri tabanından alınıp ve destekleme buzağının doğduğu işletme sahibine ödenecek doğum bilgileri ve doğduğu işletmesi e-ıslahta belirlenemeyen buzağılar için de destekleme ödemesi yapılmayacak. Buzağının, e-ıslah'a kayıtlı analardan, e-ıslah veri tabanına kayıtlı saf kültür ırkı veya melezi sığırların aynı kültür ırkı boğanın spermasıyla suni tohumlanma sonucu doğmuş yine e-ıslah'a kayıtlı, etçi ırk sığırlardan, aynı ırktan suni tohumlama veya bakanlıktan izin almış tabii tohumlama boğası ile tohumlanması sonucu doğmuş olması gerekiyor" dedi.

E-ıslah'a kayıtlı, yerli ırk ve melezi sığırlardan suni tohumlama sonucu doğan buzağılarda aynı ırktan olma şartı aranmadığının altını çizen Türkmen, suni veya tabii tohumlamanın, buzağının doğum tarihinden 210-295 gün öncesinde Türkiye'de yapılmış ve tohumlama bilgisinin e-ıslah veri tabanında kaydedilmesi zorunlu olduğunu ifade etti.

Her buzağı için bir kez destekleme ödemesi yapılacağını aktaran Türkmen, ikiz veya üçüz doğan buzağı için destekleme ödemesinin de ayrı ayrı yapılacağını vurgulayarak, "Dişi buzağılara Brusella S-19 aşısı yapılmış ve aşı bilgileri Türkvet'e kaydedilmiş olmalıdır. E-ıslah'a ve Türkvet'e kaydedildikten sonra ölen, kesilen veya satılan buzağılar için destekleme ödemesi yapılır. Buzağıların zamanında küpeletilmesi, Türkvet ve e-ıslah kayıt sistemlerine kaydettirilmesinden yetiştiriciler, belgelerin düzenlenmesi ve veri girişlerinin vaktinde yapılmasından ise görevli kişiler ve kuruluşlar sorumludur" dedi.

Kaynak: AA