Özgüven'in Göreve Dönmesi ve Yeniden Adaylığının Önünde Hukuki Engel Kalmadı

Hakkında açılan iki ayrı dava nedeniyle, idari tedbir amaçlı görevden uzaklaştırılan ancak görevden alınmadığı için resmi olarak halen Dikili’nin Belediye Başkanı olan Osman Özgüven için, Danıştay 8’inci Daire Başkanlığı kararını verdi.

Özgüven'in Göreve Dönmesi ve Yeniden Adaylığının Önünde Hukuki Engel Kalmadı
Kararda Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in 5393 sayılı Kanun’un 44/b maddesi hükmü uyarınca ‘belediye başkanlığından düşürülmesi isteminin reddine’ karar verildi.


Kararda, “Kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının varlığından söz edilemeyeceğinden herhangi bir hak yoksunluğu doğmamaktadır. Bu nedenle seçilme yeterliliğini kaybettiğinden söz etmek de olanaksızdır. Açıklanan nedenlerle, İzmir ili Dikili ilçesi Belediye Başkanı Osman Özgüven’in 5393 sayılı Kanun'un 44/b maddesi hükmü uyarınca belediye başkanlığından düşürülmesi isteminin reddine oy birliğiyle karar verilmiştir” denildi.

İÇİŞLERİ BAKANI MUAMMER GÜLER’İN İMZASI BEKLENİYOR
Karar Dikili’de sevinçle karşılanırken, gözler İçişleri Bakanlığı’na çevrildi. Kısa bir süre önce idari tedbir amaçlı görevden el çektirildiği için yerine emaneten imza yetkilisi olarak Dikili Belediye Meclisi tarafından vekil seçilen Yusuf Altıparmak’ın vekillik süresi karar kesinleşmediği için uzatılmıştı. Görev iadesi için beklenilen Danıştay 8’inci Dairesi’nin yazısının İçişleri Bakanlığı'na ulaştığı bildirildi.

Buna göre İçişleri Bakanı Muammer Güler’in göreve dönme yazısını kısa süre içerisinde imzalaması ve Özgüven’in görevine dönmesi bekleniyor.

ÖZGÜVEN HAFTA SONU ADAYLIĞINI AÇIKLAYACAK
Bu sonuç sonrası 7 Aralık Cumartesi günü adaylığını açıklayacağı kesinleşen Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, “Yaşadığımız sürecin özellikleri beni yeniden aday olmaya zorunlu kıldı” dedi.

Özgüven, göreve dönmesi ve yeniden adaylığının önünde hukuksal hiçbir engelin kalmadığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Danıştay beklenen kararı verdi. Göreve dönmemin ve yeniden aday olmamın önünde hukuksal hiçbir engel kalmadı. Yaşanılmaması gereken bir süreci geride bıraktık. Şimdi ülkemizin geleceği ve halkımız için çok önemli olan önümüzdeki sürece bakılması gerekiyor. Tüm Türkiye’de ve Dikili’de sahici, temel ve ilkesel olmayan ayrılık ve kırgınlıkları geride bırakmanın, ‘kötülüklere ve haksızlıklara’ karşı güçlerimizi birleştirmenin zamanıdır.”
Kaynak: İHA