Koza Altın'ın Çukuralan İşletmesi'ndeki Faaliyetlerinin Durdurulması

Dikili ilçesindeki Çukuralan mevkisinde Koza Altın Madeni tarafından işletilen altın madenine karşı dava açan Ege Çevre ve Kültür Platformunun avukatı Arif Ali Cangı, İl Özel İdaresinin madendeki faaliyetleri durdurmasının, geç kalınmış ancak doğru bir karar olduğunu söyledi.

Cangı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Koza Altın Madeni'nin bölgede Yerlitahtacı, Gelintepe ve Uyuzkaya mevkilerindeki maden ocaklarının hukuki mücadele sonucu faaliyetlerinin durdurulduğunu, Çukuralan'da ise şirketin geçici izin belgesiyle çalışmayı sürdürdüğünü anlattı.
Cangı, geçici izin belgesi verilen bir işletmenin 6 ay içinde Çevre İzin ve Çevre Lisans Belgesi için gerekli evrakı tamamlayarak başvuru yapmasının şart olduğunu belirtti.

Aksi takdirde geçici belgenin iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Cangı, yönetmeliklere aykırı geçici belgenin Çukuralan'da 3 yıl boyunca yenilendiğini savundu.
Geçici belgeyle iş yeri açma ruhsatının da alınamayacağını iddia eden Cangı, "3 yıldan bu yana lisans alması gereken ama almamış bir faaliyet söz konusu. Şirket lisans almadan çalışmış gibi gözüküyor. Bu yasa ve yönetmeliklere aykırıdır. Faaliyetin 3 yıl önce durdurulması gerekiyordu. Çevre izin ve lisansları olmamasına rağmen maden hala çalışıyorsa iş yeri açma ruhsatının verildiği anlaşılıyor. Bu çok vahimdir" diye konuştu.

2012 yılında bölgedeki incelemelerinde çevre tahribatını gözlemlediklerini savunan Cangı, faaliyetin durdurulma kararını doğru bulduklarını söyledi.

Öte yandan konuyla ilgili İzmir İl Özel İdaresinden herhangi bir açıklama yapılmayacağı belirtildi.
Koza Altın İşletmelerinden, Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, Çukuralan Madeni'nin İzmir İl Özel İdaresince "Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi" bulunmaması gerekçesiyle durdurulduğu bildirilmişti.
Kaynak: AA