'Yeni Yılda Sevdiklerimizle Sağlıklı Yaşama Yürüyoruz'

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, obezitenin birçok sağlık sorununa neden olan kronik bir hastalık olduğunu bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, obezitenin, bireyin vücudunda olması gerekenden fazla yağ birikmesini ifade ettiğini belirterek, obezitenin Türkiye'de ve dünyada giderek artış gösteren çok önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini vurguladı.
Türkiye'de 2010 verilerine göre obezite oranının yüzde 30,3 olarak saptandığına işaret eden Hamzaoğlu, şunları kaydetti:
"Obezitenin bu kadar hızlı artış göstermesinin bir nedeni aşırı besin tüketimi ve fast food olsa da en az bu kadar önemli diğer bir nedeni fiziksel aktivite azlığıdır. Sağlıklı bir yaşama devam etmek için yapılması gereken, gün içinde besinlerin tüketimiyle alınan enerjinin harcanan enerjiye eşit olmasıdır. Obezite birçok sağlık sorununa neden olan kronik bir hastalıktır. Bu hastalıklardan bazıları Tip 2 diyabet, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, karaciğer yağlanması, uyku apnesi ve felçtir."
Hamzaoğlu, fiziksel aktivitenin enerji harcamak için vücudun hareket etmesi olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Fiziksel aktivite vücudun enerji gereksinimini yağları yakarak karşılamasını alışkanlık haline getirmesiyle metabolizmayı hızlandırır ve kilo alımını önler. Fiziksel aktivitede sürekliliğin sağlanması için bireylerin yapmayı sevdiği fiziksel aktiviteye yönelmesi çok önemlidir. Yürüme, koşma, yüzme, bisiklete binme, kol ve bacak hareketleri örnek fiziksel aktivitelerdir."
Fiziksel aktivitenin önemini vurgulamak amacıyla, 29 Aralık'ta "Yeni Yılda Sevdiklerimizle Sağlıklı Yaşama Yürüyoruz" etkinliği gerçekleştireceklerini belirten Hamzaoğlu, Akçaabat Söğütlü Atletizm Sahasında 10|00'da yapılacak yürüyüşe herkesi davet etti.
Kaynak: AA