Türkiye'nin Renkleri Diyarbakır'da Buluştu

İşkence ve Şiddet Mağdurları İçin Sosyal Hizmet, Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Derneği'nin (SOHRAM-DER) tarafından, Anadolu'da yaşayan bütün renkleri yansıtan,"4. Geleneksel Renklerimizle Gökkuşağı Ülkemiz Kültür Etkinliği" büyük bir coşku ile gerçekleştirildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tiyatro salonunda yapılan etkinliğe çevre ile ve ilçelerden de çok sayıda kişi katıldı.

SOHRAM Dernek Başkanı Mim Yavuz Binbay, katılımcıları Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice ve Ermenice selamlayarak başladığı konuşmasında, Türkiye'nin renk armonisinden oluşan, dünyada ender bir gökkuşağına sahip olduklarını söyledi.

Binbay,"Ülkemizin gökkuşağını oluşturan nadide renkler, dünya medeniyetlerine ışık tutmuş kadim Süryani, Keldani, Arap ve Arami rengiyle, Sami ve Ermeni-Kürt ari rengiyle Mezopotamya, Ege Yunan ve Laz Karadeniz renkleriyle antik Yunan, Türk ve Türkmen renkleriyle Orta Asya, Çerkez, Gürcü rengiyle Kafkaslar renklerini gökkuşağımıza yansıtmıştır"dedi.

Gökkuşaklarının; Müslüman'ı, Hıristiyan'ı, Yahudi'si, Alevi'si, Ezidisi, Nesturi'si, Nusayri'si ve Maruni'siyle bir gönül bahçesi olduğunu ifade eden Binbay,"İşte bu renkleri özgünlükleriyle, ötekileştirmeden, tekçi anlayışla yok saymadan yan yana koyabilip yansıtabilirsek dünyaya hitap edebilecek bir gökkuşağını yansıtmış oluruz" şeklinde konuştu.

Her rengin kendini yansıttığını ve hiçbir rengin başka bir rengi yansıtamayacağını kaydeden Binbay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gride beyaz vardır, ama gri beyaz değildir. Mezopotamya, kadim Süryani, Keldani, Arab, Arami, Ermeni, Türkmen ve Kürt renkleriyle bezenmiştir. Mezopotamya, hepsidir ama hiçbiri tek başına Mezopotamya değildir. Anadolu, 26 rengin armonisidir, ama hiçbir renk tek başına Anadolu değildir. Biz de gönüllülerimizle mütevazi bir çabayla dört senedir böylesi bir gökkuşağının inşasına başladık. Bir geleneği başlattık. Gelecek yıl yapacağımız 5. etkinliğimize ülkemizdeki tüm renkleri, kendilerini 'ülkemizin gökkuşağında' yansıtmaları için davet ediyoruz. Her renk gönül bahçemizi süslesin, Gönlümüzden yansıyan gökkuşağının inşasını gerçekleştirerek ülkemizi tüm dünyaya yansıyan bir gökkuşağı ülkesine dönüştürmek dileğiyle"
- Bütün kültürlerin renkleri yansıtıldı
Konuşmanın ardından devam eden etkinlik, SOHRAM Çocuk Korosu'nun sahne alarak seslendirdiği şarkılar, katılımcılardan alkış aldı. Daha sonra yapılan kısa bir şiir dinletisinin ardından sahne alan Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi Korosu Süryanice ilahiler seslendirdi. Etkinlik Pir Sultan Abdal Derneği Semah Ekibi'nin semazen gösterisi eşliğinde SOHRAM gönüllüsü Recep Can'ın seslendirdiği ilahilerle devam etti.
"Çok Dilli Müzik Dinletisi" ile akşam saatlerine kadar süren etkinlikte seslendirilen Türkçe, Kürtçe, Azerice, Gürcüce, Ermenice, Zazaca, Süryanice, Rumca ve Arapça şarkılara, tüm salon hep bir ağızdan eşlik etti.
Öte yandan, Ermeni halk sanatçısı Udi Yervant da söylediği şarkılarla, izleyicileri kendinden geçirdi.
Etkinlik, SOHRAM folklar ekibinin halk oyunları gösterisiyle sona erdi.
Kaynak: AA