Ömer Dinçer'den 'MGK' açıklaması

AK Parti İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer, 2004 MGK Belgesi'ne ilişkin, "Her ne kadar kapsamı itibariyle cemaate yönelik bir takım tedbirler öngörüyor olsa da, esas stratejik tavrı itibariyle hükümeti köşeye sıkıştırma çabasıydı" dedi.

Ömer Dinçer'den 'MGK' açıklaması
AK Parti İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer, 2004 MGK Belgesi'ne ilişkin, 'Her ne kadar kapsamı itibariyle cemaate yönelik bir takım tedbirler öngörüyor olsa da, esas stratejik tavrı itibariyle hükümeti köşeye sıkıştırma çabasıydı' dedi.

Eski Milli Eğitim Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer, 2004 Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Belgesi'nin zamanlaması tartışmalarına ilişkin konuştu.

A Haber'de yayınlanan Ajans programına konuk olan Dinçer, 'MGK belgesinin bugün ortaya çıkmasının sebebi nedir?' sorusuna şöyle yanıt verdi:

'Zannediyorum o günlerde yaşadığımız hadiseler çabuk unutuldu. Dolayısıyla bugün bu meseleler tartışma konusu haline getiriliyor. 2003- 2004-2005 yılları 28 Şubat sürecinden hemen sonra; askeri vesayetin üzerimizde yoğun bir şekilde durduğu günlerde AK Parti iktidarlarına aslında demokratik bir ülke teslim edilmedi ki... O günlerde Türkiye'de insan hak ve özgürlüklerinin üzerinde kısıtlamaların yapıldığı, özellikle dindar insanların büyük bir baskı altında tutulduğu ve demokrasinin mağlup olduğu günlerdi. O günlerde karşı karşıya kaldığımız meseleleri unutup; bugünün demokratik ortamında bu meseleleri tartışma mevzusuu yapmak gözden kaçırılmaması gereken bir alan olarak tartışılabilir.

Özellikle MGK kararı aslında o tarihlerde her ne kadar kapsamı itibariyle cemaate yönelik bir takım tedbirler öngörüyor olsa da, esas stratejik tavrı itibariyle hükümeti köşeye sıkıştırma çabasıydı. O günün komutanları arka planda ve gayri hukuki olarak, gayri meşru olarak darbe hazırlıkları yaparlarken görünürde de hükümeti zor duruma düşürecek bir takım teşebbüslerde bulunuyorlardı. Ve o teşebbüslerden birisi de MGK kararıydı. Yine o dönemlerde Başbakanlık Uygulamayı Takip Kordinasyon Kurulu'nda olup bitenler hala kamoyunun önüne gelmiş değil.'

MGK Belgesi'ni Bakanlar Kurulu'nun gündemine koymadıklarını belirten Dinçer, 'Yazdığımız yazılar formaliteden yazıldı. O tarihlerde hiçbir kişi mağdur edilmedi. İnsanları koruduk, taviz vermedik' ifadelerini kullandı.

Ömer Dinçer, 2010'da'BUTKK'tamamen ortadan kalktığını da sözlerine ekledi.

'GİZLİ TEHDİTLER HİSSEDİYORDUM'

BUTKK toplantılarından da bahseden AK Partili Dinçer, 'O toplantılarda iahsıma yönelik bir saygısızlık görmedim. O kurular belli bir nezaket içind eçalıştılar. Ancak aslında her durumda bizim de bir kontrol altında olduğumuzu ima eden durumlar vardı. Normalde herhangi bir bireyin dini inançlarıyla ilgili uygulamalarını kamusal alanda yapmasının da temel hak ve özgürlerinden biri olduğunu söylediğimde veya demokrasinin bir ülkede sorunları çözebilecek iyi bir iklim yaratacağını ifade ettiğimde veya Türkiye'deki farklı dini kesimden olanların, farklı ırktan olanların, farklı cinsten olanların her birinsinin temel hak ve özggürlüklerde eşit olduğunu ve bunların Türkiyeli olma ortak fikri üzerinde yoğunlaştıklarını söylediğimde benim göreceğim şekilde ve bir gün devran dönerse biz bunların hesabını sorarız imasıyla gizli bir tehdit hissettim. Ama onların hiç birisi benim davranışlarımı etkilemedi' şeklinde konuştu. BEYAZ GAZETE