'Türkiye'de Tüketilen Yağın Ancak Yüzde 50'si Üretiliyor'

Oruçoğlu Yağ Sanayi Genel Müdürü İlhami Tanrıkulu, sektörün ihracat rakamlarında istenilen düzeyin yakalanamamasının nedeninin yüksek girdi maliyetleri olduğunu kaydederek, “Sektör olarak yıllık 500 milyon dolar ihracat rakamımız var.

'Türkiye'de Tüketilen Yağın Ancak Yüzde 50'si Üretiliyor'
Ayrıca Türkiye yağ sanayi olarak tükettiğimizin yüzde 50’sini kendi öz kaynaklarımızla üretebiliyoruz” dedi.

1968 yılından bu yana Afyonkarahisar’da hizmet veren ve 209 yılında Hedef Grup Şirketler Topluluğu bünyesinde faaliyetlerine devam eden Oruçoğlu Yağ Sanayi, bugün termal bir otelde gerçekleştirdiği basın toplantısı ile sektör ve üretim tesisleri adına 2013 yılının değerlendirmesini yaparak 2014 hedeflerini açıkladı.

Toplantıda konuşan Oruçoğlu Yağ Sanayi Genel Müdürü İlhami Tanrıkulu, Türk yağ sektörünün, dünya pazarlarında daha fazla yer almak için üstün bir çaba içerisinde olduğunu kaydetti.

Sektörün bilinenin aksine üretim aşamasında, ham madde noktasında yüksek maliyetli girdilerle ilerlemeye çalıştığını ifade eden Tanrıkulu, “Türkiye’de yağ ihracatı çok az çünkü biz tüketilen yağın ancak yüzde 50’sini üretebiliyoruz. Kendi tarımımızdan yüzde 50’sini üretiyor, geriye kalan yüzde 50’lik kısmı ise diğer ülkelerden ithal edilen ayçiçeğinden sağlanıyor. Yağ ihracatı konusunda Türkiye olarak biz zorlanıyoruz. Zaten biz üretmiyoruz, nasıl ihraç edelim? Ancak bir başkasının malını alacaksınız, gelip burada işleyeceksiniz ve diğer ülkelere ihracat yapacaksınız. O yüzden yağ sektöründe ihracat rakamlarını geliştirmek kolay olmuyor” diye konuştu.

“AVRUPA’DA EN FAZLA ZEYTİNYAĞI TÜKETİLİYOR”
Yağ ihracatının genelde Orta Doğu ve Asya ülkelerine yapıldığını, bunun nedeninin Avrupa ve Amerika’nın yağ tüketim alışkanlıklarının farklı olmasından kaynaklandığını kaydeden Tanrıkulu, yağ ihracatı ile ilgili şunları söyledi:
“Avrupa ülkelerinde yağ tüketiliyor ama yağ alışkanlıkları farklı. Türkiye ile Asya ülkeleri arasındaki yağ alışkanlıkları daha farklı. Avrupa’da özellikle zeytinyağı tüketimi çok fazla. Amerika’da ve Avrupa’da özellikle Türkiye’nin yaklaşık 5-6 katı zeytinyağı tüketiliyor. Bu tüketim ağırlıkla da soya yağı oluyor. Biz de ise ayçiçeği yağı alışkanlığı çok yüksek. Türkiye’de tüketilen yağın yaklaşık yüzde 85’i ayçiçeği yağı. Dolayısı ile de hep ayçiçeği yağı üzerinden yürümek zorunda kalıyoruz. Avrupa ayçiçeği yağı tüketmediği için o bölgede çok zor yağ satıyoruz. Onun için de yağ ihracatı yine aşağı ülkeler diye adlandırılan sınır komşularımız başta olmak üzere Orta Doğu, Arap ülkeleri ve Afrika’ya doğru kayıyor. Avrupa’ya genelde zeytin yağları ihraç ediliyor, çok az miktarlarda da diğer yağların ihracatı yapılıyor. Bu da kayda değer bir ihracat değil. Onun için Afrika ve Asya ülkelerinde pazar arayarak biz orada sektörü geliştirmeye çalışıyoruz. Onun için gözümüzü Avrupa’ya dikemiyoruz. Yaklaşık 3 milyar dolar civarında ihracat yapıyoruz. 500 milyon dolar civarında da ihracat yapıyoruz. Bununda nedeni yüksek maliyetli ham madde girdileri. Biz bu yüzden piyasamızı zarar etmeyecek şekilde oluşturmaya çalışıyoruz.”
Tanrıkulu, sektör ve ihracat adına yaptığı açıklamaların ardından Oruçoğlu Yağ Sanayi’nin 2014 yılı hedeflerinden bahsetti. Tanrıkulu, 2014 yılında yüzde 4’lük bir büyüme planladıklarını söyledi.

Kaynak: İHA