Ömrünü Kan Bağışına Adadı

Taşköprü ilçesinde 65 yaşına kadar 39'u Türk Kızılayına olmak üzere 150 kez kan bağışlayan Hanife Biçer, sağlık riski nedeniyle bağış yapamamasına rağmen tanıdıklarını gönüllü olarak kan vermeye yönlendiriyor.

Şehirören köyünde yaşayan 67 yaşındaki Hanife Biçer, 19 yaşındayken İstanbul'da tedavi gören eşi için ilk kez kan verdi. İlerleyen yıllarda her anonsta kan bağışı için hastanelere giden Biçer, 65 yaşına kadar 39'u Türk Kızılayı olmak üzere 150 kez bağışta bulundu.

Biçer, AA muhabirine, kan bağışında bulunduğunda en az 3 insana umut olduğunu bilmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Kan verince vücudunun hafiflediğini ve insanlara yardımcı olmanın huzurunu yaşadığını dile getiren Biçer, "Kan verdiğinizde bir hayatı kurtardığınızı hissedebiliyorsunuz. Çevremdekilere 'siz de kan verin, bugün başkasına lazım, yarın size' diyorum. 65 yaşına kadar 150 kez kan bağışında bulundum. İzin verseler bulunmaya da devam edecektim" şeklinde konuştu.

Biçer, yaklaşık 2 yıl önce Türk Kızılayı Derneği Taşköprü Şubesi'nin düzenlediği kampanyaya bağış için gittiğinde yaş haddi nedeniyle kan veremeyeceğini öğrendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yaşım dolayısıyla artık kan bağışlayamayacağımı öğrendiğimde insanlara faydalı olamama düşüncesiyle çok üzüldüm. Görevli doktora 'yaş sınırını 70'e çıkarsınlar, ne olur' dedim. Kızılay yetkilileri de bunun mümkün olmadığını söyleyerek teşekkür etti. Oysa ben düzenli kan vermeyi sürdürmek istiyordum. Baktım ki artık kan bağışlayamıyorum, o zaman çevremdeki insanları yönlendirmeye başladım. Her kampanyaya tanıdığım 3-4 kişiyi götürerek kan bağışında bulunmalarına vesile oluyorum. Böylece üzüntüm azalıyor. Tüm vatandaşlarımızı yılda 4 defa kan vermeye davet ediyorum."

- Madalya ödüllü bağışçı

Türk Kızılayı Derneği Taşköprü Şubesi Başkanı Hüseyin Seven de kampanyalarına düzenli katılan Hanife Biçer'in 1 bronz, 1 gümüş, 1 altın madalyanın yanı sıra genel merkez tarafından plaketle ödüllendirildiğini aktardı.

Biçer'in 65 yaşına kadar her kan bağışı kampanyasına gönüllü katıldığını anlatan Seven, "Yaşından dolayı kan bağışında bulunamayan Biçer, 2 yıldır yine en büyük destekçimiz. Çevresindeki insanları da kan bağışına alıştırdı. Her kan bağışı kampanyasına yanında en az 2-3 kişiyle gelerek katkı sağlıyor" diye konuştu.

Kaynak: AA