Fed'in Tahvil Alımını Azaltması

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, ekonomik gelişmenin devam etmesi halinde FED'in gelecek yıl boyunca da varlık alımlarını daha fazla azaltma yönünde benzer ılımlı adımlar atabileceğini söyledi.

Bernanke, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak, 75 milyar dolara indirmesini açıklamasının ardından basın toplantısı düzenledi.

Varlık alımlarını azaltma kararının, ilerlemenin bir işareti olduğunu belirten Bernanke, ekonomik gelişmenin devam etmesi halinde FED'in gelecek yıl boyunca da varlık alımlarını daha fazla azaltma yönünde benzer ılımlı adımlar atabileceğini kaydetti.

Bernanke, ekonomik iyileşmenin hala tamamlanmaktan çok uzak olduğunu ifade ederek, uzun vadeli işsizlik oranlarının da kaygı yaratmaya devam ettiğini dile getirdi.
Bernanke, bir soru üzerine, bankanın ocak ayının sonundan itibaren başkanlığına gelmesi beklenen Janet Yellen'in bankanın bu kararını tamamen desteklediğini bildirdi. Yelen ile başkanlığa aday olmadan önce bile yakın istişare içinde olduklarını vurgulayan Bernanke, bu karardan önce de kendisiyle konuyu görüştüklerini söyledi.

Bernanke ayrıca, bankanın kararında kendisinin görevinden ayrılmasının bir etkisinin olmadığını dile getirdi.
FED Başkanı Bernanke, aşamalı olarak enflasyonun yüzde 2'ye gelmesini beklediklerini ama bunun olmaması halinde gerekli adımları da atacaklarını bildirdi.

Kaynak: AA