Almanya'daki Terör Örgütü Nsu Davası

Almanya'da 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren Neonazi terör örgütü NSU'nun hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişinin yargılandığı davanın duruşmasında, intihar eden NSU üyesi Uwe Mundlos'un babası dinlendi.

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinde görülen davanın 69. duruşmasında ifade veren Prof. Dr. Siegfried Mundlos oğlu Uwe Mundlos'u "dürüst ve naif" olarak niteledi. Oğlunun yardım sever olduğunu dile getiren Mundlos, Uwe Mundlos'un kendisinden 2 yaş büyük olan engelli ağabeyine çok iyi davrandığını kaydetti.

Oğlunun aşırı sağcı ortamlara girmesinden, iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı'nı sorumlu tutan Siegfried Mundlos, Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın muhbirlere ödediği paraların aşırı sağcıları güçlendirdiğini ileri sürdü.
"Gençler kendi paraları ile geçinmek zorunda kalsalardı, böyle bir illüzyona kapılmazlardı" diyen Mundlos, iddianameyi hazırlayan savcılara seslenerek, "Siz, iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı'nı bu davadan ayrı tutamazsınız" ifadesini kullandı.
Öte yandan, duruşmada ifade vermeden önce bir açıklama yapmak isteyen ve oğlunun masumiyet karinesinin basın ve tüm katılımcılar tarafından dikkate alınmasını talep eden Mundlos ile Mahkeme Heyeti Başkanı Manfred Götzl ile arasında tartışma çıktı. Götzl, Mundlos'u birçok kez uyararak, açıklama yapmasının söz konusu olamayacağını bildirdi.
Mundlos'un, ifadesi vermeden önce önündeki masaya su şişesi ve elma koyması dikkati çekti. Yarım saat sonra masanın üzerindeki elmayı yemeye başlayan Siegfried Mundlus'u uyaran hakim Götzl, "Acıktıysanız 10 dakikalık ara veriyorum" dedi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde de Mahkeme Heyeti Başkanı Götzl ile Prof. Dr. Siegfried Mundlos arasında gerginlik devam etti. Tanık olarak dinlenen Mundlos, Mahkeme Heyeti Başkanı Götzl'i kibirli olmakla suçlayarak "Çok bilmiş" ifadesini kullandı.
Bu arada, duruşmada bugün sanık Beate Zschaepe'nin 91 yaşındaki eski bir komşusunun ifadesinin video konferans sistemiyle alınması öngörülmüştü ancak teknik sorunlar yüzünden ifadenin alınması yarına ertelendi.
- Davada 5 sanık bulunuyor
Aşırı sağcılar Uwe Böhnhard, Uwe Mundlos ve Beate Zschaepe tarafından kurulduğu iddia edilen terör örgütü NSU'nun, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürdüğü, 2 bombalı saldırı ve çok sayıda soygun gerçekleştirdiği belirtiliyor.
Terör örgütü NSU üyeleri, Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 2011 yılı kasım ayında bir banka soygunu sonrasında polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları daha önceden kiralamış oldukları karavanda ölü bulunmuş, zanlıların intihar ettikleri öne sürülmüştü.
Aynı gün Zwickau kentinde NSU'nun üçüncü üyesi Beate Zschaepe tarafından havaya uçurulan hücre evinde bulunan belgelerde, terör örgütü hücresi ve eylemleri gün yüzüne çıkarılmıştı.
Davada, NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor.
Kaynak: AA