Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Bursa'da Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dershanelerin özel okula dönüştürülmesinin kolaylaştırılmasına ilişkin, "Biz hiç kimseyi üzmek, birilerine ders vermek ya da ders almak amacıyla hareket etmeyiz. Hareketimizin temelinde yatan espri, insan odaklı milletin yararı, gençliğin daha donanımlı hale gelmesini sağlamaktır" dedi.


Yazıcı, Vali Münir Karaloğlu'nu Heykel'deki tarihi valilik binasında ziyaret ederek, basına kapalı olarak bir süre görüştü. Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yazıcı, "Suriye cip çetesi'' başlıklı haberler basında yer alıyor. Bu konuda Türkiye'deki 'rent a car'lardan kiralanan araçların Suriye'ye kaçırıldığı yönünde iddialar var. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?" şeklindeki soru üzerine, ülkede ticareti, sektörel bazda, ekonomi içerisindeki konumu ve etkinliğini her boyutuyla dikkate almak suretiyle çalışmalarını planladıklarını, uyguladıklarını söyledi.

Otomobil ithalatında "lüks oto" olarak nitelenen kesimle alakalı 2009'dan bu yana çalışmalarının devam ettiğini anımsatan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Belli aşamalara ilişkin raporlar, tetkikler elde ediliyor, sonuçlandırılıyor, sonuçlara göre belirli işlemler yapılıyor ve devam ediyor. Çünkü ticari aktivite de devam ediyor. Önemli bulguları diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla, maliyeyle paylaştık. Önemli ölçüde bir çeki düzen verdiğimiz kanaatindeyim. Ben 'kanaat demeyeyim', böyle bir bilgiyi sizinle paylaşayım. Özellikle ÖTV ödemelerine ilişkin gümrükte beyan edilen değerler ile ÖTV verilmesi aşamasında beyan edilen değerler arasındaki fark dolayısıyla büyük ölçüde bir ÖTV kaybı söz konusu oluyordu. Bunu ortadan kaldıracak şekilde gümrükteki işlemlerle vergi dairesindeki işlemlerin entegrasyonunu sağladık. Yani burada bir veri paylaşımını gerçekleştirdik. Dolayısıyla bu alandaki sorun önemli ölçüde azaldı."

Komşu ülkelerle yapılan ticaretteki güvenlik zafiyetlerine de değinen Yazıcı, şöyle devam etti:

"Komşularımızla bir güvenlik zafiyeti olduğunda komşu ülkeler herhangi bir emtia ile alakalı, herhangi bir menşei araştırması yaptırdığı zaman muhatap bulunamaması, kaçakçılar için bir zemin oluşturur. Suriye, bu açıdan da kaçakçılar için uygun bir zemin. Bunun için Suriye'ye araç giriş-çıkışları konusunda kontrol ve denetimlerimizi çok daha etkin hale getirmişiz. Bütün bunlara rağmen gerçekten basında yer aldığı şekilde somut bir olay yaşanıp yaşanmadığını arkadaşlarımız araştırıyor. Şayet öyle bir şey varsa bunu sizinle paylaşacağım. Ama kontrol ve denetimlerimiz gerek eşya bazında gerekse insanların giriş çıkışları dolayısıyla çok daha etkin bir şekilde sürdürülüyor. Daha önce çok gündeme gelen Cilvegözü Sınır Kapımızdaki o civarlarda bombalı saldırı da olmuştu, yeniden teknik araç-gereçlerle takviye ettik. Alanın tamamını görüntüleyecek mekanizmayı kurduk, devreye soktuk. Yakında onun da açılışını yapacağız."

- Dershaneler

Bakan Yazıcı, bir gazetecinin, dershanelerin özel okula dönüştürülmesinin kolaylaştırılmasına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, konunun uzun zamandır tartışıldığını anımsattı. Bu konunun özellikle son 15-20 gündür daha yoğun şekilde gündeme geldiğini vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Ne olacağını, ne olması gerektiğini hepiniz öğrendiğiniz kanısındayım. Yani ben olup bitenlere, yazılanlara ilave edecek bir söz söylemenin doğru, gerekli olmadığı kanaatindeyim. Ama şunun altını çizmek istiyorum, bizim çalışma tarzımız itibarıyla cumhuriyet hükümeti olarak, biz insan odaklı çalışma yürütüyoruz. Yaptığımız çalışmaları, bu coğrafyada yaşayan herkesin huzur ve refahı için, kalkınması için, hayat standartının yükselmesi hedefleri doğrultusunda sürdürüyoruz. Eğitimin çok daha kaliteli, eğitimde fırsat eşitliğinin çok daha yaygın hale getirilmesini amaçlıyoruz. Bu çerçevede yapılan çalışmaların çok farklı takdim edilmesi ya da algılanıyor olması hepimizi üzüyor. Elbetteki süreçlerde, gerekli bilgi aktarımları, paylaşımlar oluyor. Bu süreçleri yakından izlediğimizde ülke için bir çalışma yürüteceğiz. Biz hiç kimseyi üzmek, birilerine ders vermek ya da ders almak amacıyla hareket etmeyiz. Hareketimizin temelinde yatan espri, insan odaklı milletin yararı, gençliğin daha donanımlı hale gelmesini sağlamaktır."

Kaynak: AA