(özel Haber) Tatbikat Güldürdü, Yangın Olasılığı Düşündürdü

Zeytinburnu’nda özel bir hastanede yapılan hasta tahliye tatbikatı hem güldürdü hem düşündürdü.

Sivil savunma ekiplerinden aldıkları iki günlük eğitimin ardından uygulamaya geçen hastane personeli, kendi yaptıkları tatbikata kendileri de güldü. Pencereden halatla tahliye edilen hasta, aksaklılar nedeniyle havada asılı kaldı.
Olası bir yangın karşısında yapılacak ilk müdahale ve hasta nakil tatbikatı üzerine iki gün eğitimden geçirilen hastane personeli, sivil savunma ekipleri ile birlikte ortaklaşa tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikata Sivil Savunma Acil Müdahale Ekibi, Zeytinburnu Belediyesi ekipleri, hastane personeli ve 112 ekipleri katıldı.

Yaklaşık 50 kişinin ortaklaşa gerçekleştirdiği tatbikat yaklaşık yarım saat sürdü. Senaryoya göre hastanenin ikinci katında elektrik panosundan çıkan yangında oluşan yoğun duman, üçüncü kattaki yoğun bakım ünitesini sardı ve hastane personeli sivil savunma ekiplerinin de desteği ile yoğun bakımdaki hastaları tahliye etti. Ancak senaryoya göre hastaların 7 dakikada tahliye edilmesi gerekirken, pencereye kurulan halat iskelesi ile yapılan tahliye işlemleri yaklaşık 10 dakika aksadı. Bu nedenle halatla tahliye edilmek istenen hasta, uzun süre sedye üzerinde havada asılı kaldı. Binadan güçlükle indirilen sedyedeki yaralıya yapılan ikinci müdahalenin de en az havadaki kadar yetersiz kaldığı görüldü.

Tahliyeler sırasında tatbikata katılan hastane personeli bile bazen gülerek, bazen alkışlayarak ‘Allah’tan gerçek değil’ diyerek tatbikattaki yetersizliği ortaya koydu. Uygulamadaki yetersizlikler akıllara tatbikat değil de olası bir yangın durumunda nasıl hareket edileceği sorusunu getirdi.
Kaynak: İHA