İnegöl'de Hicret Konferansı

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, Peygamber Efendimizin hicretinin 1435. yıldönümü münasebetiyle müftülük tarafından konferans düzenlendi.

İnegöl'de Hicret Konferansı

İnegöl Müftülüğü'nce tertiplenen ‘İslam’da Hicret’ konulu konferans Sani Konukoğlu Konferans Salonu'nda yapıldı. Kur’an-ı kerim tilaveti ve ilahilerle başlayan programın açış konuşmasını yapan İnegöl Müftüsü Bayram Canbey, muharrem ayının aynı zamanda hicret ayı olduğunu belirtti.

Bütün peygamberlerin hayatında hicretin olduğunu ifade eden Canbey, “Müslümanlar hicret adamlarıdır. İçlerinde hep hicretin sızısını duyarlar. Hazreti İbrahim’in Arabistan yolculuğu, Hazreti Yusuf’un Mısır’a köle olarak gidişi ve Hazreti Musa’nın Sina Dağı’na çıkışı, bütün bunların hepsi, büyük hicretin sembolik müjdecisidir. Fetihler ve zaferler ise hicret yemişleridir. Her Müslüman, hayatında bir hicret dönemi geçirecektir. Fakat bir gün gelecek hicret bitecektir” diye konuştu.

Hicret ve hicreti hazırlayan sebeplerle ilgili bilgiler veren vaiz İsmail Yıldırım ise, “Hicret; göç etmek, ayrılmak, terk etmek, ilgiyi ve alakayı kesmek anlamına geliyor. Hicret, Peygamber Efendimizin Mekke'den Medine'ye göç etmesidir. Hicret edene muhacir denir. Hicret, İslam davası etrafında birleşmek davaya sadakat göstermektir. Allah’a ve Resulüne yürekten inanmak, onlara itaat etmek ve sadakat göstermektir” dedi.

Hicretin, miladi 622 yılında meydana geldiğini ifade eden Yıldırım, “Hazreti Ömer’in döneminde, hicretin vuku bulduğu tarih, hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edildi. İçinde bulunduğumuz ayın 4. günü muharrem ayının birinci günüydü, bugün de muharrem ayının 10’ncu günü. Hicri takvimin birinci ayı muharrem ayıdır. Muharrem ayının 10’ncu günü de aşure günüdür. Aşure günü, bizim kültürümüzde önemli yer tutuyor. Hicretin 70. yılında İslam tarihinin en acı olaylarını yaşadık. Maalesef etkileri halen devam ediyor. Muhacirler, Kur’an-ı Kerim’de övülmüştür. Müslümanlar, dinlerini yaşamak, etrafa huzur saçmak için göç etmek zorunda kaldılar. Ama 8 sene sonra dönüp Mekke’yi fethettiler. Mekke’yi müşriklerden, Kâbe’yi de putlardan kurtardılar” diye konuştu.

Konferansın ardından müftülük tarafından vatandaşlara aşure ikram edildi.
Kaynak: İHA