Tekirdağ'da Atık Su Arıtma Tesisi Temel Atma Töreni

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Trakya'da sanayi kadar ziraat de çok önemli. Dolayısıyla Trakya'da sulama çok önemli. Bu yüzden biz sadece bu bölgede 'Bin Günde Bin Gölet Projesi' kapsamında 108 baraj, gölet ve sulama tesisi yapıyoruz" dedi.


Eroğlu, Tekirdağ'ın Saray ilçesindeki "Saray İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi" temel atma törenindeki konuşmasında, Trakya için muhteşem ve çok kısa zamanda yapılacak Trakya Gelişim Projesi başlattıklarını belirterek, projenin bölgeye hayırlı olması temennisinde bulundu.

TRAGEP'in Orman ve Su İşleri Bakanlığının, Ergene'nin kurtarılması ile ilgili diğer bakanlıklarla hazırladıkları bir proje olduğunu aktaran Eroğlu, şöyle devam etti:

"TRAGEP, bütün bu Trakya'daki sulama projeleri, içme suyu projeleri, dere ıslahları, ağaçlandırma, meteorolojik faaliyetler, altyapı projeleri, atık su arıtma tesisleri ile Ergene'nin kurtuluşuyla ilgili bütün çalışmalar, katı atık bertaraf tesisleri, sanayi atık su arıtma tesisleri ve bunlara ait deniz deşarjlarını kapsayan muhteşem bir kalkınma projesi, muhteşem bir çevre projesi, muhteşem bir altyapı projesi."

-"Sanayi kadar ziraat tarımı da çok önemli"-

Bakan Eroğlu, Trakya'da, sanayi kadar ziraatin de çok önemli olduğunu söyledi.

Sulama olmadan yeteri kadar mahsul almanın mümkün olmadığını dile getiren Eroğlu, şöyle konuştu:

"Bu yüzden biz sadece Trakya'da, Türkiye'de en büyük gölet ve sulama hamlesi olan 'Bin Günde Bin Gölet Projesi' kapsamında Trakya'da 108 adet baraj, gölet sulama tesisi yapıyoruz. Tekirdağ'a da 35 baraj, gölet ve sulama tesisi düşüyor. Bunun dışında ne kadar dere varsa onların tamamını, Meriç Nehri'nden tutun da Ergene'ye kadar yan kollarına kadar bütün dereleri ıslah ediyoruz. Bütün kasabalara, ilçelere, beldelere, il merkezlerine su getiriyoruz."

Eroğlu, bölgeye her gelişinde özellikle Tekirdağ'a müjdeler verdiğini artık Tekirdağ'ın büyükşehir olduğunu ve dolayısıyla da büyük düşünmeleri gerektiğini ifade ederek, "Bu yüzden geçen gelişimde 25 Mayıs 2013 tarihinde tam 67 tane müjde vermiştim. Allah'a şükür bunları yapıyoruz. Sadece 67 müjdenin toplam bedeli 641 milyon lira. 2012-2013 ve 2014 yıllarında 3 yıl süreyle bu yatırımları gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

- "Basit bir dere ıslahı projesi değil"

Eroğlu, Ergene'yi kurtarma projesinin basit bir dere ıslahı projesi olmadığını vurguladı. Bunun içinde 15 paket olduğunu, sadece Ergene'yi kurtarmanın maliyetinin bakanlığa 3,2 milyar TL olduğunu anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Ergene için Trakya için ne yapılsa azdır. Bu proje kapsamında, atık su arıtma tesisleri, sanayinin atık su arıtması, geri kazanma, yeraltı sularının kontrolü, ayrıca katı atık dediğimiz çöplerin toplanması, bertaraf edilmesi. Bunun dışında, ziraatten dereye gelen kirliliğin önlenmesi, gübrelerden gelen kirliliğin önlenmesi gibi planlamalar var. Taşkın durumunda taşkın erken uyarı sistemlerine varıncaya kadar dünyanın en ileri teknolojilerini burada uygulayacağız. Hatta şu müjdeyi vereyim. Bu dünyada o kadar büyük bir yankı uyandırdı ki. Çünkü komple bir havza, sadece dere değil. Bütün bu havzanın yan kollarıyla beraber ağaçlandırması erozyon kontrolleriyle hepsini ele alıyoruz. Büyük bir proje."

Kaynak: AA