Türkiye-gürcistan İlişkileri

Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, "Bir Ülke Tek Turist sloganı kapsamında Batum, Artvin, Rize ve Trabzon illeri, turizm alanında ortaklaşa hareket ederek bölgenin turizm potansiyelini artırabiliriz" dedi.


Artvin Valisi Kemal Cirit, resmi temaslarda bulunmak üzere beraberindeki heyetle Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nin Batum kentine gitti.

Vali Cirit ile beraberindeki Türk heyetini Hükümet Başkanlığı binasında kabul eden Khabadze, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye ile Gürcistan arasında eskiden beri devam eden çok üst düzey ilişkileri olduğunu, iki ülke arasındaki dostuk ve kardeşliğin artarak devam edeceğine inandığını belirten Khabadze, "Bazen merkez hükümetleri karıştırmadan sorunlarımızı kendi aramızda, yerel düzeyde bizler çözebiliyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye ve Gürcistan arasındaki ilişkilerin örnek teşkil etmesi gerektiğini ifade eden Khabadze, "Ortak sınırımız, ortak havalimanımız var. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz çok yoğun şekilde devam ediyor. Yakın ilişkilerimiz ve dostluğumuz değişik alanları kapsamaktadır. Aynı şekilde Rize ve Trabzon illeriyle de çok önemli ilişkilerimiz var. Birçok yönde işbirliğimiz var. Batum ve Trabzon kardeş şehirlerdir. Kültür, spor, turizm alanlarındaki işbirliğimizi derinleştirmeye çalışıyoruz. Ortak hareket etmek istiyoruz" diye konuştu.

Khabadze, iki ülke için de turizmin çok önemli alanların başında geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bir Ülke Tek Turist sloganı kapsamında Batum, Artvin, Rize ve Trabzon illeri, turizm alanında ortaklaşa hareket ederek bölgenin turizm potansiyelini artırabiliriz. Gümrük alanında da çok yakın ilişkilerimiz var. Sarp Sınır Kapısı'ndan bir yılda yaklaşık 6 milyonu aşkın yolcu giriş ve çıkışı oldu. Bu çok büyük bir rakamdır. Sarp Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Öztürk'ün payı var. Biz her zaman işbirliğine açığız. Artvin Ticaret ve Sanayi Odası ile görüşmelerimiz oldu. Ufak tefek sorunlarımız vardı, bunları ikili ilişkilerimiz sayesinde çözeceğimize inanıyoruz."

-Artvin Valisi Cirit

Vali Cirit ise Türkiye ile Gürcistan'ın dost ve kardeş iki ülke olduğunu belirterek, "Dost ve kardeş ülkelerin dost ve kardeş iki şehriyiz. Batum ve Artvin şehirleri bu iki ülke arasındaki ilişkilerimizde iki mihenk taşıdır" dedi.

Türkiye ile Gürcistan'ın ticaret ve turizm alanında yoğun ilişkileri bulunduğunu dile getiren Vali Cirit, şöyle devam etti:

"Bu işbirliğimiz dostluk ve kardeşlik uygulamalarında resmiyete yansımıştır. Öncelikle iki ülke arasında vize muafiyeti var, kimlikle geçiş sistemi var. Sarp Sınır Kapısı, Gürcistan'ın batıya doğru, Türkiye'nin ise Gürcistan ve Kafkaslara açıldığı önemli bir sınır kapımızdır. Borçka Muratlı'da yeni bir sınır kapısı açılması yönünde çalışmalarımız hızlandırılmış şekilde devam ediyor. Sarp Sınır Kapısı'nda yıl içerisinde yaklaşık 6 milyonu aşkın yolcu giriş ve çıkışı yaşandı. Şu ana kadar 1 milyon 27 bin civarında araç giriş-çıkışı oldu. Bu ilişkilerin güzelliği devam ettikçe hem araç hem de yolcu sayısının daha da artacağına inanıyoruz."

İki ülke arasında ekonomik ilişkilerin artarak devam ettiğine işaret eden Vali Cirit, "Batum Havalimanında 50 bini aşkın yolcu kullanımı var. Hopa'da da 2 bine yaklaşan deniz yolcumuz var. Gürcistan'ın 7 üniversitesinde Türkoloji enstitüleri var. Birçok Türk öğrencimiz de eğitim görüyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ve yaşanan sorunların çözümüne yönelik basına kapalı toplantı yapıldı.

Kaynak: AA