Sel Tartışmalarıda Beraberinde Getirdi

2 Ekim Çarşamba gecesi 45 dakikada metrekareye 56.8 kilogram yağmurun düştüğü Aydın’da yaşanan sel felaketi tartışmayı da beraberinde getirdi.

Sel Tartışmalarıda Beraberinde Getirdi
İki hastanenin sular altında kalmasına AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, belediyenin beceriksizliğinden kaynaklandığını ileri sürerken Aydın Belediyesi Fen İşleri Müdürü Hakan Olgaç, aldıkları önlemler sayesinde felaketin daha büyük olmasının önüne geçtiklerini belirtti.

Vali Erol Ayyıldız ise sular altında kalan kamu kurum ve kuruluşlarında abartılacak bir durumun olmadığını söyledi.

Aydın’da önceki gün gece yağan yağmur ile birlikte kentin büyük bir bölümü sular altında kalırken bir çok ev ve işyeri de su içinde kaldı. Bazı sokaklarda yollar çöküp dere yatağına dönerken Aydın Devlet Hastanesi ve Aydın Kadın Doğum ve Çocuk hastalıkları Hastanesi’de sular altında kalmıştı

45 DAKİKADA METREKAREYE 56.8 KİLOGRAM YAĞMUR DÜŞTÜ
Aydın Meteoroloji yetkilileri 3 Haziran gecesi 45 dakika süren yağmur’da metrekareye 56.8 kilogram yağışın düştüğünü açıkladı.

3 Haziran 2012 günü yarım saatte 43 kilogram yağmurun düşmesi nedeniyle iki katı sular altında kalan ve yaklaşık 2 ay kullanım dışı kalan Aydın Kadın Doğum ve Çocuk hastalıkları Hastanesi’nin tekrar sular altında kalması Aydın’da tartışmalara neden oldu.

‘BELEDİYENİN BECERİKSİZLİĞİNDEN KAYNAKLANDI’
Aydın’ın bir çok bölgesinde etkili olan sel felaketini değerlendiren AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Doğum evine su basmasının sebebi hastanenin batı kısmında kalan mahallede biriken suyun hastaneye yönelmesinden kaynaklandı. Mahalle sakinlerinin bölgedeki altyapının güçlendirilmesi için defalarca belediyeye müracaatı olmuş fakat kendilerine dikkate alan olmamış. Her yağışta orada logarlar tıkanıp mahalledeki evlere su basıyor. O bölgede yaşanan sel olaylarından sadece hastane muzdarip değil, mahalle sakinleri de çok muzdarip. Dün yaşan sel olayında bugüne kadar su basmayan Devlet Hastanesine de su basmasının sebebi belediyenin kültür sanat sokağı düzenlemesi sırasında yetersiz alt yapı çalışmasından kaynaklanıyor. Gençlik caddesindeki alt yapı bir an önce gözden geçirilmeli. Gerek kadın doğum hastanesinin olduğu bölümdeki gerek Gençlik Caddesindeki alt yapı gözden geçilmediği müddetçe önümüzdeki günlerde bu yaşananların aynısı tekerrür eder. Bu yaşanan sel olayları belediyenin beceriksizliğinden sorun çözmedeki basiretsizliğinden kaynaklanıyor. Belediye işin reklamında. Konser oldumu, kömür dağıtımı olumu tamam. Ama maalesef belediyecilik noktasında yapması gerekenlere kulak asmıyor” dedi

‘HASTANE BİR DAHA KULLANIM DIŞI KALMASIN DİYE ÖNLEM ALMIŞTIK’
Yaşanan sel felaketini ve Mehmet Erdem’in iddialarına cevap veren Aydın Beleidyesi Fen İşleri Müdürü Hakan Olgaç, “Aydın Devlet Hastanesi’ne geçmiş yıllarda defalarca su bastı, bizim Gençlik Caddesindeki düzenlemelerimizden buraya suyun bastığını iddiaları doğru değil. Bizim orada 200’lük borularımız var. Mehmet Erdem keşke bu iddiaları ortaya atmadan önce geçmiş yıllarda devlet hastanesine su basıp basmadığını araştırsaymış. Biz gençlik caddesi bölgesindeki ızgara sayısını artırdık daha. Aydın Kadın ve doğum hastanesinde de TOKİ’nin yapması gereken işleri biz yaptık. Geçen yılki yağan yağıştan daha fazla yağmur olmasına rağmen zarar daha az. Çünkü Hastanenin bir dahaki sel felaketinde kullanım dışı kalmasını önlemek için biz orada duvar yatık. Geçtiğimiz gün yağan yağmur Aydın için bir felaketti. Gece 8 dakika içinde metrekareye 25.2 kilogram yağmur düştü. Gece genelinde toplam 45 dakika yağmur yağdı ve yaklaşık metrekareye 60 kilogram su düştü. Eğer Aydın’da alt yapı sorunu olsaydı dün ve bugün biz Aydın’da kayıklarla gezmek durumunda kalırdık. Bir saatten az bir zamanda 60 kilogram yağmur düşüyor ve üzerinden bir saat geçmeden Aydın’ın hiçbir sokağında su birikintisi bulunmuyor. Bu bizim alt yapı sorunumuz olmadığını gösterir” şeklinde konuştu.

‘PERSONELİMİZİN ÖZVERİSİ HİZMETLERİN AKSAMASININ ÖNÜNE GEÇTİ’
Aydın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekteteri Mehmet Özkan ise hastanelerin normal mesaisine devam etmesinde personelin büyük bir katkısı olduğunu belirterek, “Biz sağlık hizmeti veren bir kurumuz. Böyle afet durumunda kapılarımızı kapatıp gitme gibi bir lüksümüz yok. Dün burada büyük bir afet yaşandı. Personellerimiz üst düzey mesailerinden fedakarlık göstererek yoğun bir çalışmayla hizmetlerin aksamasına önüne geçti. Başta temizlik görevlilerimiz olmak üzere tüm çalışanlarımız hastaneye dolan suların ve çamurun temizlenmesinde önemli görev üstlendi. Yaşananların ardından hiçbir aksama olmadan halkımıza sağlık hizmeti vermeye devam ettik. Geçen yıla benzer manzaraların yaşandığı hastanemizde demir kapı, kum çuvallı ve duvar ile aldığımız önlemler sayesinde geçmişte yaşanan felaketin bir daha yaşanmasının önledik. Bir önceki gün olduğu gibi afet sonrası hiç aksamasız hizmetlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

‘ABARTILACAK BİR DURUM YOK’
Dün sabah saatlerinde sel suları altında kalan iki hastanede de inceleme yaptığını ifade eden Aydın Valisi Erol Ayyıldız, “Hastanelerimizde şuanda malzemeler konusunda olsun alet edevat konusunda olsun bir zarar yok, Ben Karadenizliyim. Dünkü yağmur Karadeniz’dekilerin yanında da çok şiddetli bir yağmur değil. Maalesef Aydın olarak yağmura hazırlıksız yakalandık. Kamu kurum ve kuruluşlarında abartılacak bir durum yok” şeklinde açıklama yaptı.
Kaynak: İHA