Oğuzlar'da Hayvancılığı Geliştirecek Proje

Çorum'un Oğuzlar ilçesinde hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla Simental Süt Sığırları Projesinin uygulandığı bildirildi.

AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, yazılı açıklamasında, 2008 yılında Oğuzlar Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin kurularak Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi kapsamında süt sığırcılığı projesi için başvuru yapıldığını belirtti.

Süt sığırcılığının, gelir getirici bir faaliyet olarak öngörüldüğünü ancak gerek ahırların yapısının gerekse ortakların şehir içinde hayvan besleme imkanlarının göz önünde bulundurularak toplu ahır yöntemine geçilmesinin kararlaştırıldığını ifade eden Bağcı, kooperatif yönetimince 300 hayvan kapasiteli, yem hazırlama, buzağı bakım, soğutma gibi üniteleri barındıran modern bir ahır inşa edildiğini kaydetti.

Gebe düve alımında iç piyasada uygun hayvan bulunmaması nedeniyle ithalat yoluyla temin edildiğini dile getiren Bağcı, şunları kaydetti:

"Söz konusu hayvancılık projesi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaynaklarından 1 milyon 950 bin lira kaynak kullanılmış olup, geri ödemesi 2 yıl sonra başlatılacaktır. Ayrıca toplu ahır 300 baş süt sığırı için inşa edildiğinden 500 bin lira ek harcama yapılmış ve 500 bin liralık yem stoklanmıştır. Proje toplam 3 milyon liraya mal olmuştur."

Oğuzlarda 2006 yılında başlatılan ceviz üreticiliği ve fidancılığında iddialı bir konuma gelindiğini de vurgulayan Bağcı, "Tıpkı ceviz gibi 144 başlık süt sığırcılığı ile çıkılan yolda önce 300 baş, daha sonra 500 ve bin baş sığıra ulaşılması hayal değildir. Oğuzlar ilçemiz önümüzdeki yıllarda hayvansal ürünlerde de adından söz ettirilen bir ilçe olmayı başaracaktır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA