Kurbanlıklar İlaç ve Aşıyla Korunuyor

Ünye İlçe Gıda, Tarım ve hayvancılık Müdürlüğü, Kurban Bayramı öncesi tedbirleri sıklaştırdı.Bu kapsamda kurbanlık hayvan satış yerleri ilaçlanırken, hayvanlarda şap hastalığına karşı aşılandı.

Konuya ilişkin bilgiler veren Ünye İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yetkin Esen, kurbanlık alacak vatandaşlara uyarılarda bulunarak; “Kurban Bayramının yaklaşması nedeni ile Ünye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesi personelleri tarafından hayvan pazarları ve kurbanlık hayvan satış yerlerinde denetimler başlamıştır. İlçemize il ve ilçe dışından gelecek kurbanlık hayvanların taşıması muhtemel bulaşma riski taşıyan etkenlere karşı tedbir amaçlı, pazaryerinde ilaçlama yapılmıştır. Kurbanlık hayvan alacak vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan satış yerlerinden sağlıklı kurbanlık hayvan temin etmeleri ve iller arası muhtemel hayvan hastalıkların bulaşma ve yayılmasının önlenmesi amacıyla; denetimler sırasında Büyükbaş sığır cinsi hayvanları tanımlayan kulak küpesinin olmasına, Veteriner Hayvan Sevk Raporunun ve hayvan pasaportunun bulunmasına ve herhangi bir hastalık belirtisi gösterip göstermediği konularına dikkat edilmektedir. Denetimler kurban bayramına kadar ve kurban bayramı süresince artırılarak yapılacaktır. Bu hususta vatandaşlarda kurbanlık alırken dikkatli olmalı” dedi.

Şap hastalığına ilişkin de bilgiler veren Yetki Esen; “Bakanlığımız tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan ve 2013/19 No’lu Hayvan Hastalıkları İle Mücadele kapsamında yürütülen 2013 Yılı Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası 20 Eylül 2013 tarihinde başlamış olup 20 Kasım 2013 tarihinde sona erecektir. Kampanyada 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlar aşılanacaktır. Kurbanlık hayvanların kurban döneminde yeterli bağışıklık temin edilmiş olarak sevk edilmeleri için aşılama programına belirtilen tarihte başlanmıştır. Şap Hastalığı ihbarı mecbur salgın ve bulaşıcı hastalıklar arasında yer aldığından hayvan sahiplerinin şap aşılama kampanyasına gösterecekleri hassasiyet ve hayvanların aşılanması konusunda titizlikle davranmaları hastalığın görülme riskinin azalmasında büyük önem taşımaktadır. Şap hastalığı eskiden beri bilinen ve halk arasında ‘dabak’ olarak adlandırılan şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan, ekonomik kayıplara yol açan, çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et ve süt veriminde kayıplara neden olur. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır” diye konuştu

Kaynak: İHA