Emeklilik Depresyona Neden Olabilir

Günümüzde dünya nüfusunun yaşlanmasıyla birlikte yaşlılarda görülen en dikkat çekici hastalıklarından birinin depresyon olduğu kaydedilirken, emeklilik sonrası kişilerin kendilerini meşgul edecek aktiviteler bulamamasının depresyona neden olabileceği belirtildi.

Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran Türkiye Hastanesi’nden Psikiyatrist Uzm. Dr. Aytül Gürbüz Tükel, yaşlı nüfusta depresyona bağlı intiharın daha sık görüldüğünü belirtti.

Tükel, bu kişilerde görülen bazı belirtilerin yaşlılıkla ilişkilendirilmesinin hata olacağını söyleyerek, “Belirtileri doğru şekilde anlamak ve teşhisini koymak uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesinde etkili olacaktır” dedi.

Bu konuda ailelere büyük görevler düştüğüne değinen Tükel, “Maalesef birçok yaşlı insanımız ya yalnız yaşıyor ya da yakınları tarafından çok seyrek ziyaret ediliyor. Bu da haliyle kişideki değişimlerin gözden kaçmasına neden oluyor. Bu tip davranış değişikliklerinin yakından takip edilmesi olası üzüntü verici durumların önüne geçilmesinde önem teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.

“AŞIRI DUYGUSALLIK DEPRESYON BELİRTİSİ OLABİLİR”
Depresyon halinde olan bir kişide ortaya çıkabilecek belirtiler hakkında bilgiler veren Tükel, “Huzursuzluk, uyku bozuklukları, iştah azalması, aşırı duygusallık ve çabuk ağlama, ölme isteği, içe kapanıklık başlıca belirtilerdir” dedi.

Depresyonun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Tükel, tedavinin gerçekleşmemesi halinde kalp hastalıkları, tansiyon, şeker gibi kronik hastalıkların daha da kötüleşebileceğini ifade etti.

Çeşitli sağlık problemlerinden dolayı başkalarına muhtaç kalmak, yaşlılığın getirdiği bazı değişikliklerin kabul edilememesi, kişinin yalnız yaşaması gibi durumların depresyona neden olabileceğini belirten Tükel, emeklilik sonrası kişilerin kendilerini meşgul edecek aktiviteler bulamamasının da depresyona neden olan etkenlerden biri olduğunu söyledi.

TEDAVİDE BAŞARILI SONUÇLAR ALINIYOR
İntihar riskinin diğer depresyon hastalarına göre yaşlılarda daha yüksek olduğunun altını çizen Tükel, bu kişilerin aileleri tarafından çok fazla yalnız bırakılmaması ve gözetim altında tutulması gerektiğini söyledi.

Tedavi aşaması hakkında da bilgiler veren Tükel, psikoterapi ve ilaç tedavilerinin uygulandığını belirtti.

“Bu tedavilerin yanında yaşlı kişinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve iyi bakım verilmesi sağlanmalıdır. Bu sürece yaşlı kişinin de ailesi dahil edilerek onların da desteğinin alınması şarttır” diyen Tükel, uygulanacak tedavilerin yaşlılarda oldukça iyi sonuçlar verdiğini de vurguladı.
Kaynak: İHA