Vali Demirtaş'tan Süryani Kilisesine Ziyaret

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Adıyaman’da bulunan Mor Petrus Mor Pavlus Süryani Kilisesi'ni ziyaret etti.

Vali Demirtaş, beraberinde Emniyet Müdürü Fikret Salmaner ile Adıyaman ve Çevre İller Metropoliti Mor Griğoryos Melki Ürek’i kilisede ziyaret etti.

Adıyaman ve Çevre İller Metropoliti Mor Griğoryos Melki Ürek ve Süryani Kadim Cemaati'ne mensup kişiler tarafından ‘Sayın Valimiz Metropolitliğimize Hoş Geldiniz’ yazılı afişlerle karşılanan Demirtaş, 130 yıllık Mor Petrus-Mor Pavlus Kilisesi hakkında bilgi aldı.

Ürek, kilisenin tarihi dokusuna karışmadan sadece dış görünüm olarak kiliseyi restorasyondan geçirdiklerini belirterek, “Kilisede yer yer meydana gelen çatlakların örneğinin aynısını alarak yeniden onardık. Kilisemiz 1883 yılında kurulmuş olup, 130 yıllık tarihi bir geçmişi vardır. Kilisemiz Adıyaman'da 7 ailemizin ibadet ihtiyacını karşılamaktadır. Adıyaman'a ve çevresine 500 kilometre uzaklık bir alanda ise kilisemiz 150 aileye hitap etmektedir. Adıyaman'ın sahip olduğu hoşgörü ve huzur iklimi içerisinde Pazar günleri güvenli bir şekilde ayinlerimizi kilisemizde gerçekleştiriyoruz. Buraya gelen ailelerimize aynı zamanda Adıyaman'ın da tanıtımını yapıyoruz” dedi.

Ürek, sevgi, barış ve hoşgörü kenti Adıyaman’ın Valisi Sayın Mahmut Demirtaş'ın ziyaretlerinden büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, “Bu ziyaret bizleri ve bütün cemaatimizi çok memnun etmiştir. Sayın Valimizin bugün bizlere yapmış olduğu bu nezaket ziyareti aynı zamanda hoşgörü, dostluk, kardeşlik ve barışın güzel bir örneğidir” diye konuştu.

Demirtaş ise kiliseyi daha önceleri ziyaret etmek istediğini ancak ziyaretin bugüne nasip olduğunu kaydederek, “Geçmişi 40 bin yıla dayanan ve bugüne kadar harman olmuş 21 medeniyete beşiklik eden Adıyaman'da Süryani cemaatimizi de bir mozaik ve zenginlik olarak görüyoruz. Adıyaman, yüzlerce yıl çok çeşitli medeniyetlerin bir arada bulunduğu, insanların hoşgörü, barış ve mutluluk içerisinde yaşadığı bir ildir. Adıyaman tarihsel süreç içerisinde farklı dinlerin, farklı dillerin ve farklı etnik kökenlerin bir mozaiği olduğunu, kardeşliğin, dostluğun ve birlikte kardeşçe yaşamanın en güzel örneklerinden birini teşkil ediyor. Ülkemizin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olmasının sağladığı özgür ve hoşgörü ortamı ile ilimizde Süryani cemaatinin hiçbir sorunu bulunmadığını ve bu durumun Sayın Metropolit tarafından ifade edilmesinden de ayrıca memnuniyet duydum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA