3.uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumu

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Sultan Divani ve Mevlevîlik Sempozyumu başladı.

3.uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumu

AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezi'nde başlayan sempozyumda, ‘Mevlana ve eserleri, Mevlevi postnistler, Mevlevihaneler, Mevleviliğin diğer tasavvufi akımlarla ilişkisi, Mevlana ve Mevlevilik bibliyografisi, Mevlevilikte adap, erkan ve yaşayış, birey ve toplum açısından Mevlevilik, Popüler Kültür ve Mevlevilik, Kültür Sanat ve Musiki'de Mevlevilik, Sultan Divani ve Afyonkarahisar’da Mevlevilik’ konularının işleneceği aktarıldı. Sempozyum, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Etkinlik, AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Hakan Yılmaz tarafından hazırlanan "Sultan Dîvânî" adlı belgesel filmin gösterimi ve Esin Çelebi Bayru'nun verdiği açış konferansıyla devam etti.

Sempozyumun açılış konuşmalarının ilkini AKÜ Sultan Dîvâni Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç. Dr. Mustafa Karazeybek yaptı. Yrd. Doç. Dr. Karazeybek, Mevlevilik ve Afyonkarahisar'ın önemli değerlerinden biri olan Sultan Dîvânî'ye nispetle düzenlenen sempozyumun gelenekselleşmesi yönünde önemli bir mesafe kat etmiş olunmasının kendilerine sevinç ve gurur verdiğini söyledi.

Karazeybek, yapılan sempozyumun ana temasının Mevlevilik olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Üç oturumda, ikişer salonda yurt içi ve yurt dışında araştırmacıların katılımıyla toplam 25 bildiri sunumu yapılacaktır. Aynı zamanda üç konferans, bir Bayat-i Mevlevi Ayin-i Şerifi İcrası ve sema gösterisi gerçekleştirilecektir. Bununla birlikte AKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında hazırlanan Afyonkarahisar'da Mevleviliğin ortaya çıkışı ve gelişimi sürecini Sultan Dîvânî'nin hayatı merkezli anlatılan ve buna yönelik olarak hazırlanan belgesel filmin gösterimi yapılacaktır. Sempozyumun düzenlenmesine katkı sağlayan değerli bilim insanlarına, maddi ve manevi katkı sağlayan Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret Odası ile sponsorlarımıza sempozyum düzenleme kurulu adına teşekkür ederim."

“MESNEVİ BÜTÜN KİTAPLARIN ANASI KUR'AN-I KERİMİN BİR TEFSİRİDİR”
Sempozyuma destek veren Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, AKÜ, Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret Odası ile sempozyumun sponsor firmalarına plaketlerinin takdim edilmesinden sonra sempozyumun açılış konferansına geçildi. Konferansta konuşan Esin Çelebi Bayru ise, sempozyumda pek çok veliden bahsedileceğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: Biz hepimiz o velilerin misafirleriyiz. Mevlana Celaleddin-i Rumi, 800 yıl önce yaşamış olmakla birlikte günümüzde sadece yaşadığı topraklarda değil, dünyanın dört bir yanında tanınmakta ve eserlerinden faydalanılmaktadır. Farklı dil, kültür ve yaşam biçimlerini benimseyen insanlar, yüzyıllar öncesi söylenmiş bu dizelerde neler buluyor? Hz. Mevlana, Mesnevi'sini kastederek, 'Ben o ilahi gül bahçesinden ancak bir gül getirdim. Anlayana ve ön yargısız bakana bu gül, o bahçenin vasıflarını anlatmaya yeter' der. Ben de o gülden bir yaprak getirmeye, insanlara bir yaşam kılavuzu, bir yol gösterici olmasına neden olan değerlerden bahsetmeye çalışacağım. Öncelikle bilinmesi gerekir ki, Hz. Mevlana 6 ciltten oluşan ve 26 bin beyite yakın mesnevisini bütün kitapların anası Kur'an-ı Kerim'in bir tefsiri olarak niteler. Bu özelliğiyle de Mesnevisi'nin asıl değerli yönünü ortaya koyar."
Sempozyum oturumlar halinde devam etti.
Kaynak: İHA