Kraliçe Arıyı Anne ve Kızı Üretiyor

Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Camili bölgesinde Melahat Gülbin ile kızı Filiz Gülbin, Kafkas ırkı kraliçe olarak da anılan ana arı üreterek aile ekonomisine katkı sağlıyor.


Melahat Gülbin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TEMA Vakfı öncülüğünde 1998'de başlatılan Kafkas Irkı Ana Arı Üretimi Projesi'ne 2000 yılında başvurduğunu ve eğitim aldığını belirtti.

Kursu başarıyla tamamlayarak 2001'den itibaren ana arı yetiştiriciliği yaptığını anlatan 47 yaşındaki Gülbin, "Daha önce hayvancılık yapıyordum. Eşim mevsimlik işçi, gelirimiz çok fazla olmuyordu. Arıcılıkla uğraştığımdan beri kazancım arttı. Üç çocuğum var. Biri üniversiteyi bitirdi. Şimdi hem benimle arıcılık yapıyor hem de özel bir şirkette suni tohumlama teknikeri olarak çalışıyor. Çocuklarımın biri üniversite, diğeri lisede eğitimine devam ediyor. Arıcılıktan kazandığım parayla çocuklarımın eğitimi başta olmak üzere evimin geçimine yardımcı oluyorum" dedi.

-Arıların bütün işleriyle günlük ilgileniyor

Gülbin, arıların bakımlarıyla hergün ilgilendiğini ifade ederek, "Ana arı yetiştirmek için günlük larva transferi yapıyoruz. Larvadan sonra gözle yumurta atıp atmadığını kontrol ediyoruz. Satışa hazır olan ana arıyı işaretliyoruz. Yeni doğan ana arıyı ayrı işaretliyoruz" diye konuştu.

Zor bir iş olan arıcılığı yapabilmek için mutlaka sevmek gerektiğini vurgulayan Gülbin, "İnsan severek yapınca her işten zevk alıyor. Yörede arıcılık ciddi bir gelir kaynağı oldu. Eskiden köy halkı bir araya geldiğinde hayvancılık konuşulurdu, şimdilerde ana arı üretimi konuşuluyor" ifadelerini kullandı.

-Bu yıl dokuz yüz arı üreterek sattı

Gülbin, yörede faaliyet gösteren bir şirketle anlaşması olduğunu kaydederek, "Ürettiğim ana arıları bu şirket aracılığıyla satıyorum. Bu yıl için dokuz yüz ana arı sözleşmem vardı, bunları üretip sattım. Ana arıların tanesini 50 liradan satıyoruz. Bu yıl ayrıca 200 kilogram bal üretip sattım. Türkiye'nin birçok bölgesine, çevre köylere ana arı gönderiyoruz. Saf Kafkas arısı sadece bu bölgede var. Çok değerli arılar, üretilen bal, diğer arıların neredeyse iki katı daha verimli ve kaliteli" dedi.

-Üniversite mezunu kızı da arıcı oldu

Üniversiteyi bitirince annesi gibi arıcılık yapmaya karar verdiğini belirten 26 yaşındaki Filiz Gülbin ise şunları söyledi:

"Anneme yardım ederken 'ben de arıcılık yapabilirim' diye düşündüm. Yaklaşık iki yıl arıcılık yaptıktan sonra TEMA'nın köyümüzde kurduğu ana arı üretim merkezinden iş teklifi aldım. 2004 yılından beri merkezin tarımsal laboratuarında suni tohumlamadan sorumlu olarak çalışıyorum. Laboratuvar ortamında mikroskopla yapay tohumlama yapıyorum. İşimi çok seviyorum."

Bu işi arılardan korkmayan, arıyı sevebilen ve sabırlı olmasını bilen her kadının yapabileceğine dikkati çeken Gülbin, "Arıcılık sadece erkeklerin yapabileceği iş olmaktan çıktı. Kadın elinin arıcılığa daha yatkın olduğunu söyleyebilirim. Birçok kadın, annem ve benim gibi aile bütçesine katkı sağlayabilir" diye konuştu.

Kaynak: AA