Başkentte Cami Açılışları

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Metropolleri, megapolleri planlarken biz camilerimizi, mabetlerimizi birlikte planlamayı unuttuk. Onun için gecekondularla birlikte cami kondular oluştu" dedi.


Altındağ Belediyesince yaptırılan dört cami için Karapürçek Mahallesindeki Mimar Sinan Camisi'nde tören düzenlendi.

Tören saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Törende konuşan Görmez, yeryüzündeki tüm camileri Kabetullah'ın şubeleri olarak nitelendirdi.

"Ben dün oradan geldim hepinize selamlar getirdim" diyen Görmez, her insanın göğüs kafesinde sakladığı bir Kabe'nin olduğunu ve buna "kalp" denildiğini belirtti.

Bütün mabetlerin göğüs kafesindeki o mabedi yeniden imar etmek için var olduğunu bildiren Görmez, "Dolayısıyla hepimizin göğüs kafesimizde sakladığı ve bizim varlığımızın manasını, anlamını ihtiva eden kalbimizle biraz sonra içine gireceğimiz mabet arasında ilişki vardır. Bütün bu camiler bizim kalbimizi imar etmek için vardır" diye konuştu.

Bazı ayetlerden örnekler veren Görmez, şunları kaydetti:

"Az önce Kur'an-ı Kerim'den şöyle bir ayet okundu, 'Camileri ancak Allah'a iman edenler, ahirete iman edenler, namazı dosdoğru kılanlar, zekatlarını verenler, Allah'tan başka hiçkimseden korkmayanlar imar ederler.' Cami imar etmek ile gönül imar etmek arasındaki ilişkiye dikkati çekmek için bu ifadeleri kullanıyorum. Biz camilerimizi imar ederiz camilerimiz de bizi imar eder. Camiden uzak kaldığımız zaman bizim kalbimiz imarsız kalır. Onun için camilerimiz bizim için çok önemlidir."

-"Bağımsızlığımızın simgeleri"

Camilerin sadece ibadet mekanları olmadığına dikkati çeken Görmez, "Bizim sevgi mekanlarımız, biz orada birbirimizi sevmeyi öğreniriz. Biz orada saf tutmayı, aynı hizada durmayı, aynı kıbleye dönmeyi öğreniriz. Kalplerimizi, ruhlarımızı birleştirir, kaynaştırırız" diye konuştu.

Camileri aynı zamanda bilgi mekanları olarak nitelendiren Görmez, "Biz orada Rabbimizi, Kitabımızı, kainatın Allah'ın ayetlerinden oluştuğunu öğreniriz. Camilerimiz aynı zamanda bizim özgürlük mekanlarımız, bizim bağımsızlığımızın simgeleri. Yeryüzünde camiyi, mabedi, ezanı İstiklal Marşı'na yerleştirmiş başka millet yok" ifadelerini kullandı.

-"Gecekondularla birlikte cami kondular oluştu"

Camiyi inşa etmekle imar etmek arasında fark olduğuna dikkati çeken Görmez, "Biz genciyle yaşlısıyla kadınıyla erkeğiyle hep beraber içine girdiğimizde asıl imar o zaman başlayacak. O zaman biz camileri imar etmiş olacağız, camiler de bizi imar etmiş olacak. Onlar Allah'ın evleri, kalbimiz de Allah'ın evleri. Allah'ın evleri buluşacak, birleşecek ve bizde Allah'ın sevgisini, varlığını, birliğini, tevhidi oluşturacak" dedi.

Camilerin inşasına da değinen Görmez, şunları kaydetti:

"Biz, Cumhuriyet tarihimiz boyunca çok hızlı şehirleşen bir toplum olduk. Büyük şehirler kurduk, şehirlerimiz artık metropoller, megapollere dönüştü. Metropolleri, megapolleri planlarken biz camilerimizi, mabetlerimizi birlikte planlamayı unuttuk. Onun için gecekondularla birlikte cami kondular oluştu. Her ilde, büyük şehirde sadece bu işi hayırsever birkaç vatandaşımızın omuzuna yıktık. Onlar para toplarlardı daha sonra sıkışmış bir mekanda kadınları, çocukları, gençleri, engellileri düşünmeden, belki mimarı da olmadan, hiçbir imar planında da yeri olmadan daracık yerler yaptık. Oraları ibadethanemize dönüştürdük. oralarda ibadet ettik, namaz kıldık oralar bizim mabetlerimiz oldu."

Şimdi ise farklı bir dönem olduğunu, şehirlerin, mahallelerin okullarıyla hastaneleriyle planlandığını dile getiren Görmez, bundan sonra şehirler, mahalleler planlanırken camilerin de unutulmaması gerektiğini söyledi.

Camiler planlanırken de mimarının en güzel eserlerini vermiş bir milletin çocukları olunduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Görmez, "Camilerimizi planlarken camileri sadece, lütfen cemaatimiz kusura bakmasınlar, sadece beli bükülmüş ihtiyarlara hitap eden bir mekan olarak tasarlamanın, tasavvur etmenin ne kadar büyük bir yanlışlık olduğunu bugün bir kez daha hatırlamalıyız" diye konuştu.

Görmez, camilerin, gençlerin, kadınların, çocukların, herkesin içeri girdiğinde kalben kendini ait hissettiği yerler olarak tasavvur edilmesi gerektiğini belirtti.

Yurt dışında yapımı sürdürülen camiler hakkında da bilgi veren Görmez, Moğolistan'ın başkenti Ulanbatur'dakilerin kendilerinden cami yapılmasını istediğini belirtti.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'ye atıfta bulunan Görmez, "Sayın Başkan bu dört camiye bir de 5'inci camiyi ilave edecek inşallah" dedi.

Açılan camilerin hayırlı olması temennisinde bulunan Görmez, "Camilerimiz cemaatsiz, cemaatimiz ibadetsiz, ibadetlerimiz samimiyetsiz ve minarelerimiz ezansız kalmasın" diye konuştu.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ise belediye olarak her ay önemli bir açılışı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Göreve geldiklerinde küçük bir alım yapmaktan kaçınan belediyeyi milyonlarca liralık yatırımlar yapan bir kurum haline getirmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Tiryaki, yaptıkları her açılışla tarihe not düştüklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Görmez ve beraberindekiler caminin açılışını gerçekleştirdi. Camide incelemelerde bulunan Görmez, daha sonra cemaate öğle namazını kıldırdı.

Kaynak: AA