Kurt Açıklaması

Vücut Geliştirme ve Fitness Federasyonu Başkanı Niyazi Kurt, sporcu Şahin İrencin’in doping kullanımı sonrası hayatını kaybetmesi ile ilgili açıklamada bulundu.

Kurt Açıklaması

Kadıköy Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda yapılan açıklamada Başkan Kurt, söz konusu sporcunun ailesine sabır, kendisine de Allah’tan rahmet diledi

Kurt, son günlerde kamuoyunda yer alan haberlerin camialarına zarar verdiğini ve bu yanlış anlaşılmaları düzeltmek adına açıklama yapma gereği duyduklarını belirtti.

“SPORCUNUN GAYRİ RESMİ BİR TURNUVAYA KATILMAK ÜZERE HAZIRLANDIĞINI ÖĞRENDİK”
2012 Antalya Avrupa Milli Takım seçmelerinde yarışan Şahin İrencin’in Türkiye 3'üncüsü olduğunu ve kendisine TMOK tarafından uygulanan doping testinde dopingli çıktığını söyleyen Kurt, “Sporcu bu nedenle Federasyon Disiplin Kuruluna sevk edilerek 2 yıl federasyon adına her türlü faaliyet ve yarışmalardan men edilmişti. Cezası 2014 Nisan ayında sona erecek olan ve müsabık olarak hiçbir yarışma ve faaliyet hakkı bulunmayan bu sporcumuzun yine bağlı olduğumuz Dünya Federasyonu'nun (IFBB) tanımadığı hiçbir doping testinin yapılmadığı 30 Kasım 2013 tarihinde Almanya Hamburg da yapılacak olan NAC Organizasyonuna ait gayri resmi bir turnuvaya katılmak üzere hazırlandığını öğrenmiş bulunmaktayız” dedi.

“BU YARIŞMAYA KATILSAYDI ÖMÜR BOYU MEN CEZASI VERMEMİZ GEREKECEKTİ”
Gazetelerde çıkan 100 altın için kendini dinamitledi haberinin tamamen asılsız olduğunun altını çizen Vücut Geliştirme ve Fitness Federasyonu Başkanı Niyazi Kurt, “Çünkü katılacak olduğu bu yarışma kesinlikle hiçbir para ödülü olmayan bir yarışmadır. Sporcumuz eğer Allah ömür verip bu yarışmaya katılmış olsaydı bile federasyonumuz disiplin talimatı gereği kendisine cezalı olduğu bir dönemde izinsiz ve gayri resmi bir turnuvaya katıldığı için Disiplin Kurulu’na sevk ederek ömür boyu men cezası vermemiz gerecekti” ifadelerini kullandı.

“KULLANDIĞI ÜRÜNLER KENDİ İNSİYATİFİ İLE ALDIĞI ÜRÜNLERDİR”
Niyazi Kurt, vefat eden sporcunun basında yer aldığı gibi Türkiye ve Avrupa Şampiyonluğu kazanmadığını belirterek, “Her ne olursa olsun sporcumuz bu işe uzun yıllarını vermiş neyin faydalı neyin zararlı olduğunu bilecek kadar deneyimliydi. Kullandığı ürünler tamamen kendi insiyatifi ve kendi iradesi ile aldığı ürünler olup, olabilecek yan etkilerini de bilecek durumdadır. Sporcumuzun ailesinin basına yaptığı ve televizyonda çıkan demeçlerinde kullandığı ‘bu ilacı daha önceleri 3 tane alıyordu bir şey olmuyordu, vefat ettiği gün 8 tane aldı’ açıklaması sporcumuzun kendi sağlığına önem ve özen göstermediğinin açık bir göstergesidir” şeklinde konuştu.

“KİŞİNİN KENDİSİNDEN BAŞKA KİMSEYİ SORUMLU TUTAMAZSINIZ”
Şahin İrencin’in ölüm sebebinin henüz net bir şekilde belli olmadığını belirten Kurt, “Bahsi geçen ilaç yüzünden olduğu kesinleşirse, tarım ilacı olarak temin edilen bir maddeyi spor hayatına dahil etmesi yüzünden, kişinin kendisinden başka kimseyi sorumlu tutamazsınız” diye konuştu.

“DOPİNGLİ ÇIKAN SPORCULAR YARIŞMALARDAN MEN CEZASINA ÇARPTIRILIR”
Vücut Geliştirme ve Fitness Federasyonu Başkanı Niyazi Kurt, yaşanan bu olayda ismi geçen federasyonun teknik kurul üyesi Ö.D.’yi görevinden aldıklarını bildirdi

'Dopinge Sıfır Tolerans Projesi'ni Spor ve Gençlik Bakan’ı Suat Kılıç ve Genel Müdür Mehmet Baykan’ın talimatıyla birinci sırada takip etmeye çalıştıklarını ifade eden Kurt, “Federasyonumuz doping kullanımına her dönem karşı olması ile birlikte, genel müdürümüz ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde tavsiyelerini de alarak yeni dönem 2013 sezonunda yarışma öncesinde hazırlanan yarışma yer ve tarihlerini bildiren yarışma reklamımız TMOK yetkililerine bildirilmiştir. Yarışmalara katılan tüm sporculardan doping kullanmadıklarına dair taahhütname almış bulunmaktadır. Sıkletlerinde kazanan ve dereceye giren tüm sporculara doping testi uygulanmış test sonuçlarında dopingli çıkan sporcular ise federasyonumuz disiplin kuruluna sevk edilerek yarışmalardan men cezasına çarptırılmışlardır” dedi.

GÖRKEM GÜRSOY:“TEK İHTİYACINIZ OLAN SAĞLIKLI BESLENMEK VE DÜZENLİ ÇALIŞMAK”
2012 Avrupa Vücut Geliştirme Şampiyonu Görkem Gürsoy da yaptığı açıklamada, vücut geliştirme sporuyla uğraşan gençlerin sağlıklı beslenmeleri ve bu tarz ilaçlardan uzak durmaları gerektiğini vurgulayarak, “Tek ihtiyacınız olan sağlıklı beslenmek ve düzenli çalışmak. Başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA