Çermik’te Şap Mücadelesi Devam Ediyor

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde 20 Eylül ile 20 Kasım tarihleri arasında şap ile mücadele kampanyasının başlatıldığı belirtildi.

Çermik’te Şap Mücadelesi Devam Ediyor
Çermik İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü koordinasyonunda “Yaptır Aşını, Arttır Aşını’’ sloganıyla başlatılan sonbahar şap aşılama kampanyasının 20 Eylül-20 Kasım tarihleri arasında devam edeceği belirtildi. Çermik İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Güden, ilçedeki büyükbaş hayvanlara yönelik şap aşılama çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Güden, halk arasında tabak olarak da bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalık olduğunu belirterek, "Hayvanlarda ağızda, tırnakta ve memelerde lezyonlar oluşturan bu hastalık; süt ve et veriminde kayıplara neden olur. Özellikle buzağılar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Buda ülke ekonomisine büyük kayıplar vermektedir. Hastalıktan korumanın yolu hayvanların rutin olarak şap aşısıyla aşılanmasıdır. İlk aşılamayı alan hayvana bir ay sonra ikinci aşılama ve devamında 4-6 aylık periyotlarla aşılamalara devam edilmesi uygun olacaktır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir" dedi.

Hayvan Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele kapsamında yürütülen 2013 yılı sonbahar şap aşılama kampanyasının 20 Eylül, 20 Kasım tarihleri arasında başladığını belirten Güden, "Kampanya kapsamında ilçemiz genelinde mevcut büyükbaş hayvanların tamamının aşılanması hedefleniyor. Kurbanlık hayvanların kurban döneminde yeterli bağışıklığın temin edilmiş olarak sevk edilebilmesi için kurbanlık işletmelerinin yoğun olduğu köyler öncelikli olarak programa alınmıştır. Aşılanmayan sığır kalmaması için, hayvan sahiplerinin ekiplere yardımcı olmaları, aksi takdirde aşı yaptırmayanlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa göre işlem uygulanacaktır" diye konuştu

Kaynak: İHA