Şaraptan Kazanamayınca Üzüm Suyu Ürettiler

Tekirdağ Şarköy İlçesine Bağlı Mursallı köyü, bölgesinde yetişen üzümleri değerlendirmek için S.

Şaraptan Kazanamayınca Üzüm Suyu Ürettiler
S.Mursallı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurdu. Ürettikleri üzümleri şaraba dönüştürmek için 2007 yılında yüzde elli devlet destekli şaraphane kuran Kooperatif, alkol yasasının ardından istediği satışı yapamayınca üzüm suyuna yöneldi.

“DEVLETİN UYGULAMALARI BİZİ ÜZÜM SUYUNA YÖNELTTİ”
S.S.Mursallı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nihat Balkan Yapmış olduğu açıklamada 2009 yılından itibaren şarap üretmeye başladıklarını ifade ederek “Yüzde 50 devlet desteğiyle kurduğumuz şaraphanede 200 bin litreyle üretimle başladık. Her yıl üretim artırımı yaparak 400 bin litreye çıkardık. Devletin Şarap üzerinde uyguladığı ÖTV vergisi ve son olarak alkollü içeceklerde uyguladığı yasalar Şarap sektörünü bitirme noktasına getirdi. Bizde Tekirdağ Bağcılık Araştırmanın yardımıyla üzüm suyunu sıkıp şişelemeyi kararlaştırdık” dedi.

Köyde 400 bin ton üzüm üretildiğini kaydeden Balkan, “61 ortaklı kooperatifimizde 250 bin üzüm üreticisi var. Mursallı üzüm üreticisinin mahsulünü Şarap ve Üzüm suyu yapıp şişeleyerek köylümüze ve yurt ekonomisine katkı sağlıyoruz. Bu yıl ilk olarak 3 bin litre üzüm suyu şişeledik. Önümüzdeki yıl 150 bin litre hedefliyoruz. Her yıl 100 bin litre kapasitemizi artırarak bölgemizden daha fazla üzüm almayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA