Karagöl'ün Doğallığı Korunacak

Artvin Valisi Kemal Cirit, Karagöl'ün doğallığını korumak suretiyle gölün etrafında belirli noktalarda seyir yerleri oluşturmak istediklerini söyledi.


Vali Cirit, Borçka ilçesinde bulunan doğal güzelliğiyle ünlü Karagöl ile Türkiye'nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan Camili bölgesinde incelemelerde bulundu.

İlk olarak ilçe merkezine yaklaşık 27 kilometre mesafede bulunan Karagöl'ü ziyaret eden Vali Cirit, yöre mimarisine uygun yaptırılan sosyal tesiste incelemelerde bulundu. Yetkililerden tesisin bir an önce bitirilmesini isteyen Vali Cirit, Karagöl'e gezmeye gelenlerle bir süre sohbet etti.

Karagöl'ün doğasına hayran kaldıklarını belirten doğaseverler, Vali Cirit'ten bölgenin doğallığın korunmasını, Ayder ve Uzungöl'deki gibi yapılaşmaya izin verilmemesini istedi.

Gölün çevresine yaptırılan yaya yürüyüş yolunu gezen Vali Cirit, göle gelen rusubat noktalarında incelemelerde bulunarak, beraberindeki kurum amirlerine, söz konusu yerlerde bir an önce gerekli çalışmaların başlatılması talimatını verdi.

Vali Cirit, Artvin'in her bölgesinin çok güzel olduğunu belirterek, Borçka Karagöl'ün muhteşem güzelliğinin yanında çevresindeki zengin bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliğiyle doğa tutkunlarının ilgisini çektiğini söyledi.

Artvin'in güzelliklerini önce tanımak, sonra tanıtmak gibi bir amaçları olduğunu ifade eden Vali Cirit, "Karagöl her mevsim farklı güzelliğiyle ziyaretçilerini büyüleyen bir tabiat parkımız. Birden fazla mevsimi aynı anda yaşamak gibi özelliği bünyesinde barındırıyor. Bakir doğası da hiç bozulmadan bugünlere gelmeyi başarmış" dedi.

Karagöl'ün doğal güzelliğinin korunmasına büyük önem verdiklerini ve bölgede yapılaşmaya izin vermeyeceklerini vurgulayan Vali Cirit, "Valiliğimiz bu doğal güzelliğin bozulmadan korunmasına katkılarda bulunmuş. Bundan sonraki süreçte de hem doğallığını koruyarak hem de gölün etrafına doğal yaya yürüyüş yolu yaparak muhteşem güzelliği doğaseverlerin hizmetine sunmak istiyoruz" diye konuştu.

-Gölü tehdit eden rusubat engellenecek

Vali Cirit, Karagöl'ün, sel ve heyelan nedeniyle dolma tehlikesine karşı bazı çalışmalar başlatacaklarını da kaydederek, "Karagöl'ün çevresindeki bazı dereler göle rusubat getiriyor. Gölün dolmaması amacıyla Artvin Valiliğimiz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz ve Orman ve Su İşleri Genel Müdürlüğümüz birlikte çalışma başlatacağız" ifadelerini kullandı.

Turizmde bir master planının olması gerektiğine dikkati çeken Vali Cirit, şunları söyledi:

"Plansız yapılaşma başlangıçta olumlu gibi gözükse de sonrasında ciddi sorunlara sebebiyet verebiliyor. Buranın doğallığını korumamız lazım. Burada ciddi anlamda tanıtıma ihtiyaç hissediliyor. Buraya gelen ziyaretçilerimizle konuştuğumuzda asla Karagöl'de yapılaşma istemiyorlar. Karagöl'ün doğallığını korumak suretiyle gölün etrafında belirli noktalarda seyir yerleri oluşturmak istiyoruz. Burada yöre mimarisine uygun, ahşaptan sosyal tesis yaptırıyoruz. Valilik olarak burada yapılaşmayı şimdilik uygun bulmuyoruz. Burası turizmde doğallığıyla çok önemli destinasyon noktasıdır."

Vali Cirit, Karagöl'ün ardından Camili bölgesinde incelemelerde bulundu. Vali Cirit, Camili-Borçka kara yolu güzergahında yapımı aralıksız sürdürülen yol genişletme ve iyileştirme çalışmalarını inceledi.

Camili köyünde bir araya geldiği 6 köyün muhtarıyla sohbet eden Cirit'in incelemelerine, Borçka Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Belediye Başkanı Oral Küçük, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bahattin Yetim, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Özner Bilmiş ile diğer ilgileler katıldı.

Kaynak: AA