Dikili’nin Antik Tarihi Gün İşığına Çıkıyor

Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü ve Bergama Kazı Başkanı Prof. Dr.Felix Pirson, Heidelberg Üniversitesi'nden Bergama Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Güler Ateş ve Manisa Müzesi'nden Kültür Bakanlığı Temsilcisi Arkeolog Emin Torunlar, Dikili Belediye Başkan Vekili Yusuf Altıparmak’ı ziyaret etti.

Dikili’nin Antik Tarihi Gün İşığına Çıkıyor

Dikili ve çevresinde yapılacak olan arkeolojik çalışmalar hakkında Başkan Vekili Yusuf Altıparmak’ı ziyaret eden heyet çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verdi. Dikili-Çandarlı kıyıları antik liman kalıntıları ile ilgili hazırlanan proje ile ilgili bilgi veren Bergama Kazı Başkanı Prof. Dr.Felix Pirson çalışmaların Avrupa Birliği tarafından finanse edileceğini söyledi.

Pirson önümüzdeki yıl yaz aylarında yapılacak çalışmalarla antik liman kalıntılarının dönemin yaşam tarzına ışık tutulacağını ifade ederek çalışmalarda Dikili Belediyesi’nin desteklerini istedi.

KİTAP MÜJDESİ
Ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getiren Dikili Belediyesi başkan Vekili Yusuf Altıparmak; “Yaşadığımız toprakların kimlerin yaşadığının, ne gibi medeniyetlerin olduğunun araştırılması, gün ışığına çıkarılması çok önemsediğimiz bir konu. Çünkü tarih evrenseldir. Tarih çalışmaları bugünkü yaşamımıza, insanlığa ışık tutabilecek sırlarla dolu. Ayrıca bu çalışma Dikili’nin antik dönemdeki yaşam tarzına ışık tutacak ve antik turizm meraklılarının Dikili’ye ilgisini arttıracak. Bugün itibarıyla Dikili Belediye Başkan Vekili olarak her türlü desteğin ve ilginin gösterileceğinin sözünü verebilirim” dedi.

Manisa Müzesi'nden Kültür Bakanlığı Temsilcisi Arkeolog Emin Torunlar ise başkan vekili Altıparmak’ın ifadelerinden memnun kaldıklarını dile getirdi.Bergama Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Güler Ateş iseDikili’de ki Atarneus antik kenti ile ilgili çalışmaları kitaplaştırdıkları müjdesini verdi. Ateş, çalışmalara beş yıl önce başladıklarını ve burada yüzeysel çalışmalarla çok önemli bilgiler elde ettiklerini belirtti.

Ateş ayrıca kitaptaki araştırmaların burada ne kadar önemli bir kenti olduğu bilgisini vereceğini, bunun da birçok arkeologun dikkatini çekeceğini ve kısa bir zaman sonra kazı yapmak isteyebileceklerini söyledi.

Bergama Kazı Başkanı Prof. Dr.Felix Pirson ve Başkan Yardımcısı Dr. Güler Ateş daha sonra proje hakkında Dikili Belediyesi Başkan Vekili Yusuf Altıparmak’a harita üzerinde bilgiler verdi. Ekip, ziyaretten ayrılırken ise destek sözünden dolayı Altıparmak’a teşekkür ederek belediyeden ayrıldı.
Kaynak: İHA