'Türk Vatandaşlarına Uygulanan Vize Rejimini Kaldıracağım'

Azerbaycan'da 9 Ekim'de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminde meclis dışı muhalefetin oluşturduğu "Milli Şura" koalisyonun adayı Prof.Dr. Cemil Hesenli, seçilmesi halinde Azerbaycan tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan vize rejimini kaldıracağını söyledi.

Hesenli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde son 20 yılda ilerlemeler yaşandığını ancak ilişkilerin daha yüksek potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Türk vatandaşlarına Azerbaycan'da vize uygulanmasına anlam veremediğini ifade eden Hesenli, Rusya ve Ukrayna vatandaşları ülkeye vizesiz geldiği halde, tarihin en zor zamanlarında Azerbaycan'ın yanında olan Türkiye'ye vize uygulanmasının doğru bulmadığını bildirdi.

Her karış Azerbaycan toprağının Türk askerinin kanıyla sulandığını vurgulayan Hesenli, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin, birbirine yakın olan herhangi iki devletten daha yakın olması gerektiğini savundu. Birinci Dünya Savaşı sonunda birçok ülkenin petrol zengini Azerbaycan'ı ele geçirmek için Bakü'yü almak istediğini hatırlatan Hesenli, şöyle devam etti:

"Sadece bir ülkenin ordusu, dini ve milli duygularla Bakü'ye gelmişti. Bu da Osmanlı Ordusu'ydu. Biz bunların farkında olmayız. Türkiye'ye karşı herhangi bir üvey duyguyu aklımızdan çıkarmalıyız. Biz iki kardeş ülkeyiz ve bu kardeşlik üvey değil öz kardeşlik olmalıdır. Seçilmem halinde Türk vatandaşlarına uygulanan vize rejimini kaldıracağım. Ülkede serbest ticaret ortamı oluşturacağım. Yabancı yatırımcılara kesin teminatlar vereceğim ve Türk yatırımcıların Azerbaycan'da daha rahat iş yapmasını sağlayacağım."

Bazı muhalif gençlerin mitinglerde kullanmak için molotof kokteyli hazırlamak suçlarından hapse atıldığını, bazı dindar muhaliflerin ise uyuşturucu bulundurmak suçundan hapsedildiğini ileri süren Hesenli, onların iftiraya uğrayarak suçsuz yere hapsedildiğini, seçilmesi halinde toplumu bu tarz yakışıksız durumlardan kurtaracağını söyledi.

Hesenli, "Yolsuzluğun olmadığı bir toplum şekillendirmeyi vadediyorum. Yönetimimde, siyasi tutuklular olmayacak. Siyasi görüşüne göre insanları hapse atmak hiçbir demokratik düşünce tarzına uygun değil. Ülkede hiçbir devlet kurumu çalışmıyor. Yargı sistemi, parlamento ve diğer kurumların hepsi sadece bir kişiye, Cumhurbaşkanı Aliyev'e bağlıdır" dedi.

-Karabağ sorunu

Mevcut yönetimin, Ermenistan-Azerbaycan arasında 20 yıldan fazladır devam eden Yukarı Karabağ sorununu çözmek istemediğini iddia eden Hesenli, "AGİT Minsk Grubu'nun üç eşbaşkan ülkesinden ikisi, Rusya ve Fransa, Ermeni yanlısı devletlerdir. Rusya eşbaşkan ülke olduğu halde neden Türkiye eşbaşkan ülke olmasın? İşgalden 20 yıl geçti. Karabağ dışında doğan Karabağlıların artık kendi evlatları dünyaya geliyor. Karabağ sorununun çözümü için ülkede demokratik bir yönetim oluşturulması şart. Sorun, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde ve Azerbaycan vatandaşı Ermenilerin hem bireysel hem de azınlık haklarının temin edilmesi ile çözülebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Hesenli'nin adaylığı üzerinde uzlaşan ve 129 üyeden oluşan Milli Şura'da, Müsavat Partisi, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi, "El Harekatı", Vatandaş Hemreyliyi Partisi, Azerbaycan İslam Partisi, Klasik Halk Cephesi Partisi, Azerbaycan Liberal Partisi, Büyük Azerbaycan Partisi, Açık Cemiyet Partisi, Vahit Azerbaycan Milli Birlik Partisi, Aydınlar Partisi, çeşitli STK'lar ve gençlik örgütlerinden üyeler bulunuyor.

Kaynak: AA