Bugünkü İzmir'in İlk Yerleşim Yeri Antik Smyrna'daki Bin 800 Yıllık Hamamın Yer Altındaki Galerileri Ortaya Çıkarıldı

Efsun Yılmaz - Bugünkü İzmir'in ilk yerleşim yeri Antik Smyrna'daki Agora kazıları sırasında ortaya çıkan bin 800 yıllık hamamın, depo ve yaşam alanı olarak kullanılan yer altındaki 2. katı ve galerileri bulundu.

Antik Smyrna Kazı Başkanı Yard. Doç. Dr. Akın Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antik Smyrna'nın kent merkezinde kamu yapıları bulunduğunu, bu yapılardan birinin de bin metrekarelik alana sahip hamam olduğunu belirtti.

Hamamın MS 2. yüzyılda dönemin ileri inşaat teknikleri ile yapıldığını ve MS 7. yüzyıla kadar kullanıldığını söyleyen Ersoy, limana çok yakın konumdaki yapının, özellikle kente gelenler tarafından ilk ziyaret edilen yer olduğunu anlattı.

Antik kaynakların İzmir'de çok sayıda hamamın varlığına işaret ettiğini dile getiren Ersoy, ''Kaynaklarda adı geçen hamamlardan birine, belki de ilkine rastladık. Bu hamamın en önemli özelliklerinden biri alttaki galerileri. Üstteki hamamda sıcaklık, soğukluk gibi kısımlar var, alttaki galerilerin de depo ve yaşam alanı olarak kullanıldığını tahmin ediyoruz. 2 katlı hamam yapısı bugüne kadar başka yerde tespit edilebilmiş değil'' dedi.

Akın Ersoy, yaklaşık 1 dönümlük alana sahip hamamın kemer ve tonoz sistemi kullanılarak yapıldığını, bu sistemin Romalılardan günümüze miras kaldığını dile getirdi.

-Kemeraltı'na adını veren kemerler-

Hamam kazıları sırasında devasa kemerlerin de ortaya çıktığını hatırlatan Akın Ersoy, tarihi kemerlerin İzmir'in ünlü çarşısı Kemeraltı'na da adını vermiş olabileceğini dile getirdi.

Binlerce insanın uğrak yeri olan Kemeraltı çarşısına adını veren unsurun bugüne kadar tam olarak tespit edilemediğini dile getiren Ersoy, sözlerini şöyle tamamladı:

''Kemeraltı'nın çıkış noktası bugüne kadar yoktu. Buradaki kazılar İzmir merkezinin neden Kemeraltı olduğunu gösteriyor. Kemer yapısı Osmanlı döneminde de insanların limana doğru hareket eden yolu kullandığını gösteriyor. İnsanların buluşma yeri olarak bu kemerleri gösterdiğini ve kemerin altında buluştuğunu düşünüyoruz. Çünkü iki önemli merkez olan Havra ve Dikilitaş sokaklarının buluşma noktası da burası. İddia ediyoruz ki Romalıların inşa ettiği kemer konstrüksiyon bugünkü Kemeraltı Çarşısı'na adını verdi.''

Yayıncı: Şükran Yücel
Kaynak: AA