Başbakan Yardımcısı Babacan:

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler arasında ürünlerin, insanların, sermayenin ve enerjinin serbestçe hareket etmesini istediklerini belirterek, ''Sınırlar yavaş yavaş anlamını yitirsin'' dedi.

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin hizmet binasının açılışı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Suudi Arabistan Krallığı Dışişleri Bakan Yardımcısı Prens Abdulaziz bin Abdullah bin Abdulaziz, Kuveyt Emiri Danışmanı Dr. Abdullah Motaouk el-Matouk, Katar Devleti Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Enstitü Direktörü Büyükelçi Dr. Hasan Bin İbrahim el Muhannadi ve bazı İslam ülkelerinin büyükelçilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan Babacan, SESRIC'in, yeni hizmet binasında İİT üyesi ülkelere ekonomik ve sosyal kalkınmaya sağladığı katkıyı daha da artıracağını belirterek, kuruluşun üzerinde çalıştığı konuların son derece önemli konular olduğunu dile getirdi.

Babacan, doğru politikalar uygulayabilmek için doğru istatistiklere sahip olmak gerektiğinin altını çizerek, SESRIC'in, İİT'ye üye ülkelere istatistik standardı sağlamak gibi önemli bir vizyona sahip olduğuna dikkati çekti.

SESRIC binasının yapılması için Türkiye'nin arsa sağladığını ve binanın yapım masraflarında da katkısının bulunduğunu belirten Babacan, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de devlet olarak bu tesisin yapılmasına maddi katkıda bulunduğunu bildirdi.

Babacan, İİT'ye üye olan bir çok ülkede önemli dönüşümler yaşandığını ifade ederek, Kuzey Afrika'da ve Orta Doğu'daki bazı ülkelerde ciddi siyasi dönüşüm süreçlerinin söz konusu olduğunu kaydetti.

Ali Babacan, bu siyasi dönüşüm sürecinin sağlıklı bir ekonomik dönüşüm süreciyle de desteklenmesi gerektiğini dile getirerek, bu noktada SESRIC'e büyük görev düştüğünü bildirdi.

İİT üyesi ülkeler arasında çok ciddi ekonomik gelişmişlik farklılıkları olduğuna işaret eden Babacan, ''Refahın çok çok yüksek olduğu ülkeler var. Ama ciddi ekonomik ve sosyal sıkıntılar yaşayan ülkeler de var. Her ülkenin ihtiyacı olan politikaların geliştirilmesi önümüzdeki dönemde önemli olacak. Ortak politikalar geliştirmek, ülkelerin aynı çerçevede bir araya gelip benimseyeceği yaklaşımlar oluşturmak da SESRIC'in çalışması gereken önemli bir konu'' dedi.

Babacan, Türkiye'nin toplam dış ticaretinin yüzde 28'ini İİT üyesi ülkelerle yaptığını, aynı zamanda İİT'ye üye ülkeler arasındaki ticarete bakıldığında da bu ticaretin yüzde 11,6'sının Türkiye üzerinden geçtiğini vurguladı.

Türkiye'nin önemli bir sanayi, tarım ve turizm ülkesi olduğunu vurgulayan Babacan, ''Şu anda dönüşüm yaşayan siyasi transformasyon yaşayan ülkelerde de yoğun çalışmalarımız var. Özellikle teknik işbirliği anlamında... Türkiye'nin özellikle son on yıldır yaşadığı tecrübeleri bu ülkelerle daha fazla paylaşabilmek için de çalışmalarımız var. Bizim yaptığımız ağırlıklı olarak kendi tecrübelerini paylaşmak. Üye ülkeler arasında tecrübe paylaşımını ve dayanışmayı çok çok önemli görüyoruz. O yüzden de elimizden geleni yapıyoruz'' diye konuştu.

Ali Babacan, tüm bu coğrafya için bir hayalleri ve hedefleri olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Biz istiyoruz ki, İİT üyesi ülkeler arasında ürünler, mallar serbestçe hareket edebilsin, insanlar serbestçe hareket edebilsin, sermaye serbestçe hareket edebilsin, enerji serbestçe hareket etsin, aksın. Sınırlar yavaş yavaş anlamını yitirsin. Arnavutluk'tan çıkan bir insan Suudi Arabistan'a, Bahreyn'e kadar fazla sınır kontrollerine tabi olmadan ulaşabilsinler. Kuveyt'ten çıkan bir insan Fas'a kadar kolayca yolculuğunu yapabilsin. Üzülerek söylüyorum ki Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölge içi ticaretin dünyada en düşük olduğu bölge. Bölge içi ticaretin toplam ekonomik büyüklüğe göre minimum olduğu bölge. Bu ticaretin artmasından, insanların seyahatinin artmasından, sermayenin daha rahat hareket etmesinden herkes kazanacaktır. Bir kazan kazan sonucu olacaktır. Biz bunun için yoğun çaba gösteriyoruz. Her yıl bir çok ülke ile serbest ticaret anlaşması imzalıyoruz, vizeleri kaldırıyoruz.''

-''İslam alemine merhem''-

Törende konuşan Katar Devleti Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Enstitü Direktörü Büyükelçi Dr. Hasan Bin İbrahim el Muhannadi de, SESRIC'in düzenlediği eğitim programlarının İslam alemine merhem gibi geldiğini söyledi.

SESRIC'in İslam ülkelerinin hedeflerine uygun olarak çalıştığını dile getiren el-Muhannadi, eğitimin ve istatistiğin önemli bir unsur olduğunu, merkezin görevinin araştırmak, sorunlara çözüm bulmak olduğunu vurguladı.

Kuveyt Emiri Danışmanı el-Matouq da, merkezin İslam ülkeleri arasında işbirliğini geliştirmesini ve daha ileri götürmesini umduklarını kaydetti.

El-Matoug, Kuveyt'in bağımsızlığını aldıktan sonda İslam ülkelerine destek için bir fon kurulduğunu belirterek, Kuveyt'in SESRIC'e 1 milyon dolar katkıda bulunduğunun altını çizdi.

-SESRIC-

İslam İşbirliği Teşkilatı 8'inci Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde 1977 yılının Mayıs ayında Trablus'ta İİT'ye bağlı bir kuruluş olarak kurulmasına karar verilen İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi , 1 Haziran 1978 tarihinde Ankara'da faaliyetlerine başladı.

SESRIC'in sorumluluk alanına giren konular şunlar:

''Üye ülkelerle ilgili sosyo-ekonomik istatistiklerin yine üye ülkelerin kullanımı için toplanması, derlenmesi, düzenlenmesi ve yayınlanması, üye ülkeler arasındaki işbirliklerinin geliştirmesine yardımcı olmak amacıyla üye ülkelerdeki sosyal ve ekonomik gelişmelerin araştırılıp, değerlendirilmesi ve raporlanması, üye ülkelerin ihtiyaçları ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın genel amaçları doğrultusunda seçili alanlarda eğitim programları organize edilmesi.''

Muhabir : Merve Özlem Çakır

Yayıncı : Zülal Eser
Kaynak: AA