Şehzade Mustafa gerçekte neden ve nasıl öldürüldü?

Muhteşem Yüzyıl dizisinde, Kanuni Sultan Süleyman'ın Şehzade Mustafa'yı idam ettirdiği fragman yayınlandı. Tıklama rekoru kıran bu sahne ne kadar gerçek? Şehzade Mustafa gerçekte neden ve nasıl öldürüldü?

Şehzade Mustafa gerçekte neden ve nasıl öldürüldü?
Muhteşem Yüzyıl dizisinde, Kanuni Sultan Süleyman'ın Şehzade Mustafa'yı idam ettirdiği fragman yayınlandı. Tıklama rekoru kıran bu sahne ne kadar gerçek? Şehzade Mustafa gerçekte neden ve nasıl öldürüldü? Rotterdam İslam Üni. Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Şehzade Mustafa'nın öldürülmesine Rüstem Paşa ve Hürrem Sultan'ın sebep olduğunu belirterek, 'Padişah söylenenlere inandı, Mustafa'yı mahkemeye verdi. Devlete isyan etmekten yargılandı, idamına karar verildi. Ebussuud Efendi de tastik etti ve idamı gerçekleşti ' dedi.

Rotterdam İslam Üni. Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz katıldığı bir haber programında Şehzade Mustafa'nın neden ve nasıl idam öldürüldüğünü anlattı.

Bu konunun temelini Fatih Sultan Mehmet'in hazırlattığı ve asırlarca Osmanlı Devleti'nin yürürlüğünde kalan Kanunname-i Ali Osman (Kardeş Katli) isimli bir kanunun teşkil ettiğini belirten Akgündüz, 'Bu kanunun 37'inci maddesi diyor ki; 'Çocuklarımdan biri padişah veya devlet adamı olursa kumu düzenini korumak, devletin devam ve bekasını sağlamak için suç işlemesi halinde onun da idam edilebileceğine dair çoğu islam hukuçuları fetva vermiştir.' Meselenin özü bu. Kardeş katlinin orjinal maddesi bu ' diye konuştu.

'OSMANLI TARİHİ BOYUNCA 65-70 İDAM OLDU '

Osmanlı tarihi boyunca sadece 65 veya 70 idam meydana geldiğini söyleyen Ahmet Akgündüz, 'Öyle zannedildiği gibi 600-700 sene boyunca yüzlerce insan katledilmiş değildir. İkincisi tamamında yargısal süreç işlenmiştir. Yani mahkemeye girilmiş, mahkeme kararı verilmiştir ve mahkemenin kararı idam cezası olduğu için Şeyhülislam tarafından tasdik edilmiştir. Şehzade Mustafa da da böyle olmuştur. Şeyhülislam Ebussuud Efendi tastik etmiştir bunu. Netice yargılanmış ve idam edilmiştir ' ifadelerini kullandı.

'ŞEHZADE MUSTAFA'YA KARŞI RÜSTEM PAŞA VE HÜRREM SULTAN İTTİFAK ETTİ '


'Devlete isyan eden insanlar oğlunuzda olsa idamla cezalandırılır ' diyen Akgündüz şunları söyledi:

'Kanun-i Sultan Süleyman'ın dört oğlu vardır. Padişahın arzusu Şehzade Beyazıt'ın padişah olmasıdır ama nasip olmamıştır. Cihangir ailenin ve hanımların tercihidir. Şehzade Mustafa devlet adamları ve alimlerin tercihidir. Sultan selim hiç kimsein aklında yoktur ama o padişah olmuştur.

Şehzade Mustafaya karşı ne acıdır ki; Rüstem Paşa ile Hürrem Sultan ittifak etmiştir. Çünkü daha önce Şehzade Beyazıt ve Cihangir idam edilmişlerdir. Onlar da birbirinin üzerine gittikleri için idam edilmişlerdir. Ortada sadece Şehzade Mustafa ile Sultan Selim kalmıştır. Bu hadise üzerine Mustafa, 30 bin kişi ile İran seferi hazırlığı yapan babası Kanuni Sultan Süleyman'a yardıma gelmişken, Hürrem Sultan ve Rüstem Paşa maalesef Şehzade Mustafa'nın padişah olmak üzere padişahın üzerine hücüm için geldiğini kendisine bildirmişler. 'Mustafa devlete isyan ediyor, fetva verin öldürelim' diyorlar. Padişah da buna inanmış ve Mustafa'yı mahkemeye vermiş. Mahkeme de idam kararı vermiştir. Ebussuud Efendi de kararı vemriş ve idam edilmiştir. '

Akgündüz, bir yandan padişahın doldurulduğunu bir yanda da, Mustafa'yı tahrik edip onu isyan noktasına getirdiklerini söyledi. BEYAZ GAZETE