Anadolu'nun En İri Köpek Irkı ''aksaray Malaklısı'', Müze ve Ören Yerlerinin Güvenliğinin Sağlanmasında Kullanılacak

Ersin Altınsoy - Türkiye'deki tüm müze ve ören yerlerinin güvenliğinin sağlanmasında Anadolu'daki en iri köpek ırkı Aksaray Malaklısı'nın kullanılması için kültür ve turizm müdürlüklerine yazı gönderilmesinin ardından, çalışmalara başlandı. Uygulamaya ilk geçecek il olan Karaman'daki müze için iki yavru köpek alındı.

Aksaray Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aksaray'a özgü bir köpek cinsi olan malaklının eskiden beri bilinen bir tür olduğunu söyledi.

Malaklının tanıtılması için bu sene Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nda kurulan Aksaray standına 4 köpek götürdüklerini anlatan Doğan, ''Malaklılar çok heybetli, iri yapılı, kafaları çok büyük olmasına rağmen çok da sevimli hayvanlar. Hem çoban hem de bekçi köpeği özelliklerini taşıyor. EMİTT fuarından sonra malaklı köpekleri bakanlığımızın da dikkatini çekti'' dedi.

Malaklıları tanıtan bir de belgesel film yaptıklarını dile getiren Doğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin Aksaray'a gelerek malaklı üretilen çiftlikleri gezdiklerini ifade etti.

-Tarihe bekçilik yapacaklar-

Doğan, müze ve ören yerlerinin güvenliğini sağlama konusunda Aksaray Malaklısı'ndan yararlanma düşüncesinin ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

''Daha sonra Bakanımız da Aksaray gezisinde Aksaray Malaklısı'nı gördü. Böylece süreç başladı.

Türkiye'deki tüm müze ve ören yerlerinde Aksaray Malaklısı'nın bekçi köpeği olarak kullanılması gündeme geldi. 1,5 ay önce Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki tüm müze ve ören yerlerinde Aksaray Malaklısı'nın bekçi köpeği olarak kullanılması için kültür ve turizm müdürlüklerine yazı gönderdi. Bu uygulama ilk olarak Karaman'da başlayacak. Karaman Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, iki adet yavru Aksaray Malaklısı almak üzere şehrimize geldi. Diğer illerimize de Aksaray Malaklısı gönderilecek. Aksaray'a özgü bir köpek ırkının Türkiye'deki tüm müze ve ören yerlerinin bekçiliğini yapacak olması bizi gururlandırıyor.''

Dünya Köpek Irkları Federasyonu yöneticileri ile Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu Başkanı Ümit Özkanal'ın bir heyetle Aksaray'a gelerek malaklının ırk tespiti çalışması yaptıklarını vurgulayan Doğan, ''Aksaray Malaklısı'nın bütün dünyada özel bir köpek ırkı olduğunun tespit edilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor'' dedi.

-Anadolu'daki en iri köpek ırkı-

Dünya Köpek Irkları Federasyonu yöneticilerinin, malaklının asıl vatanının Mezopotamya olduğunu söylediklerini aktaran Doğan, şöyle devam etti:

''Federasyon Başkanı Asurlular'ın M.Ö. 1800'lü yıllarda Orta Anadolu'ya bu köpeklerle geldiklerini, Avrupa'daki büyük kafalı köpeklerin atalarının da Aksaray Malaklısı olduğunu ifade etti.

Aksaray Malaklısı'nın Anadolu'daki köpek ırkları içinde kendisini en iyi koruyan ırk olduğunu vurguladı. Bazı kişiler Aksaray Malaklısı ile Sivas kangalını birbirine karıştırıyor. Bu çok yanlış. Zaten yapı olarak Aksaray Malaklısı Anadolu'daki en iri köpek ırkıdır. Bu anlamda malaklının iri yapısı nedeniyle aslanı andıran bir görüntüsü söz konusu. Zaten biz de Aksaray Malaklısı için 'Anadolu'nun aslanı' diyoruz.''

Karaman Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta ise Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün müze ve ören yerlerinin güvenliğinin sağlanması konusunda gönderdiği yazı üzerine malaklı köpeği almak için Aksaray'a geldiklerini söyledi.

Aksaray Malaklısı Irkları Geliştirme Derneği Başkanı Muammer Tıpırdamaz da Aksaray Malaklısı'nın ortalama 85 santimetre civarında omuz başı yüksekliği ile Anadolu'nun en iri köpek ırkı olduğunu ve Aksaray'da bu hayvanların yetiştirildiği çiftliklerin bulunduğunu ifade etti.

Yayıncı: Ahmet Kayır
Kaynak: AA