Somalili Öğrenciler, Ereğli’de 4 Yıl Eğitim Görecek

Milli eğitim Bakanlığı’nın projesiyle Zonguldak’ın Ereğli ilçesine gelen 24 Somalili öğrenci, İmam Hatip Lisesi'nde öğrenim görecek.

Okulun yurt bölümüne yerleştirilen öğrencilerin adaptasyonunu sağlamak amacıyla spor ve diğer aktiviteler düzenleneceği belirtildi. Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Somali ziyaretinden sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan eğitim projesi kapsamında Türkiye’ye gelen 220 Somalili öğrenci, 10 ilde imam hatip liselerine yerleştirildi.

Proje kapsamında ilk olarak Kastamonu’ da 6 ay dil eğitiminde geçen 24 öğrenci Konya’da tamamlanan 2 aylık eğitimin sonrasında Ereğli’ye geldi. Bugün itibariyle İmam Hatip Lisesine yerleştirilen öğrenciler 4 yıl boyunca burada eğitim görecek.İmam Hatip Lisesi Müdürü Ramazan Karaoğlu, proje kapsamında Türkiye'ye gelen 24 Somalili öğrencinin 4 yıl boyunca Ereğli İmam Hatip Lisesi'nde okuyacağını ifade ederek şöyle konuştu: "Daha sonra da Türkiye'de üniversite eğitimine devam edecekler. Dolayısıyla ülkelerinde bizi tanıtmış ve temsil etmiş olacaklar. Bir anlamda Türkiye'nin kültür elçiliğini yapacaklarr. Biz de bu öğrencilerimize en iyi şekilde eğitim vermeye talibiz.” dedi.

ÖĞRENCİLERE SPORTİF DESTEK VERİLECEK
Zonguldak Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz, Ereğli'de eğitim görecek Somalili öğrencilerin adaptasyonu için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Akdeniz, Somalili öğrencilerin eğitiminin yanı sıra sosyal ve kültürel ihtiyaçlarınında karşılanması gerektiğini ifade ederek, "Bu gençlerin adaptasyonu için bizlerde değişik organizasyonlar yapmayı hedefliyoruz.Okulun yakınında müdürlüğümüze ait büyük bir salonumuz var. Orada her türlü sporu yapabilecekleri gibi gençlik merkezimizde de ülke ve kültürümüzü tanımaya dönük hat, ebru sanatı, saz ve halk dansları gibi etkinliklere de katılabilecekler. Bu kardeşlerimiz ayrıca dört yıl boyunca ailelerinden uzak kalacaklar. Onları sıcak bir ortamda turmak ve memnun etmek için elimizden geleni yapacağız.”

EREĞLİ’YE ÇABUK ALIŞTIK VE ÇOK SEVDİK
Somalili öğrenciler adına açıklamada bulunan Abdullahi Nur Barkhadle ise 6 aydır Türkiye'de bulunduklarını ifade ederek, “Daha önce Konya ve Kastamonu'da bulunduk. Şimdi 4 yıl eğitim sürdüreceğimiz Ereğli'ye geldik. Burada sıcak bir ilgiyle karşılaştık. Amacımız okulumuzu tamamlayıp ardından alacağımız üniversite eğitimiyle ülkemize dönmektir” diye konuştu.

Ziyaretin sonunda Akdeniz ve Karaoğlu öğrencilere şapka hediye etti ve toplu fotoğraf çektirildi .