Ziyaret Tepesi, Peygamber Kabirlerine Yakışır Hale Getirildi

Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde bulunan ve Kur’an’ı Kerim’de adı geçen peygamberlerden Hz.

Ziyaret Tepesi, Peygamber Kabirlerine Yakışır Hale Getirildi
Zülkifl(a.s) ve Hz. Elyesa(a.s) ile Nebi Harun’un kabirlerinin olduğu Ziyaret Tepesi yeni haliyle ziyaretçileri bekliyor. Eğil Kaymakamlığı'nın hazırladığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın finansmanını sağladığı projeyle Ziyaret Tepesi, peygamber kabirlerine yakışır hale getirildi.

Peygamber kabirleri, cami, abdest alma yeri ve dinlenme yerlerinin inşa edildiği tepeye Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek verdi.Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü koordinesinde yapılan çalışmalar tamamlandı. Kur’an-ı Kerim’de adı geçen peygamberlerden Hz. Zülkifl(a.s) ve Hz. Elyesa(a.s) ile Nebi Harun’un kabirlerinin bulunduğu Ziyaret Tepesi, daha önce taş ve çakıl içinde olduğu için ziyaretçiler büyük sıkıntı çekiyordu.

Proje kapsamında manevi bir belde haline getirilen tepede ziyaretçiler için her şey düşünülmüş. İki katlı caminin yanına inşa edilen geniş bir avludan Eğil ilçesindeki baraj gölü üzerinde feribotları, Asur, Roma ve Selçuklular tarihi mekânlarını aynı anda izlenebiliyor. Eğil’de peygamber kabirlerinin alt bölümünde bulunan Dicle Barajı Gölü'nü de turizme kazandırma çalışmaları devam ediyor. Gölün kenarına 30-50 metrekareden oluşan 9 bungalov tipi ev inşa edildi. Yeme içme mekânlarını hizmet vermeye başladı.

Ziyaretçi için piknik alanları, çardaklar yapılırken su sporları yapmak isteyenlere imkan sağlanıyor. Sürat motorları, jet skiler, gezinti tekneleri gelenlere hizmet veriyor.

EĞİL'DEKİ NEBİ VE PEYGAMBER KABİRLERİ
Hz. Elyesa (as): Hazreti İlyas'tan sonra İsrailoğulları'na gönderilen peygamber. Hz. Musa'nın dininin esaslarını yaymaya çalıştı, Tevrat'ı anlattı. Çok nasihat etmesine rağmen, İsrailoğulları'ndan pek azı kendisine iman etti. Zulmün artması üzerine göç eden Hz. Elyesa, Asur diyarına doğru gitti. İsrailoğulları'na, acımasızlıklarıyla ünlü Asurlular musallat oldu. Asur kralları Kudüs'e seferler düzenledi.

İsrailoğulları esir olup perişan bir hayat sürmeye başladı.

Hz. Elyesa'nın, M.Ö. 1200'lü yıllarda yaşadığı tahmin ediliyor. Elyesa Peygamber'in Tekke Mahallesi'ndeki kabri, Dicle Baraj Gölü'nün altında kalmaması için, 1992'de Nebi Harun Tepesi'ne nakledildi. Amcasının oğlu ve yardımcısı Hürmüz'ün kabri ise eski yerinde bırakıldı.Hz. Zülkifl (as): Hz. Elyesa, vefatı yaklaşınca Hz. Zülkifl'i yerine halife olarak bırakmıştır. Esas ismi 'Bişr' olmasına rağmen kendisine Zülkifl (kefil olan) lakabı verilmiştir. Türbesinin başucundaki taş kitabede, 'Haza kabri Zülkifl nebi / Bu Zülkifl nebinin kabridir.' ifadesi yazılı.

Hz. Zülkifl'in, Eğil'in 4 kilometre dışında, Hacıyan mezrasında bulunan kabri, Dicle Baraj Gölü'nün altında kalmaması için 1992'de Elyesa Peygamber'le birlikte Nebi Harun Tepesi'ne nakledilmiştir.Nebi Harun (Harun-i Asefi): Kabrinin tanıtım yazısında şu ifadeler yer almaktadır: 'Bu kabir, Berhiya'nın oğlu Harun-i Asefi'nindir. Kendisi Hz. Süleyman'ın katibidir.' Türbesi Eğil'in güneydoğusunda bir tepenin üzerindedir. Çevresi meşe ağaçlarıyla kaplıdır. Hz. Elyesa ve Hz. Zülkifl'in kabirleri de hemen yan tarafına nakledilmiştir .