Dikili’de Şenlikler Başlıyor

İzmir’in Dikili ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen Dikili Barış ve Demokrasi Festivali; “Dikili Barış ve Nazım Hikmet Günleri” adıyla 1 Eylül Cumartesi günü başlıyor.

Dikili’de Şenlikler Başlıyor
Dünya Barış Günü’nde başlayacak etkinlikte son zamanlarda dünya gündeminden düşmeyen ‘Barış’ konusu ünlü isimler tarafından tartışılacak. Birçok ünlü ismin bir araya geleceği şenlik boyunca politikacılar, yazarlar, sanatçılar barışı her açıdan ele alırken, Dikili Nazım Hikmet Barış Ödülü’nün ilki Nobel Ödülü’ne aday gösterilmiş Yaşar Kemal'e verilecek.

BARIŞ İSTEĞİ DİLE GETİRİLECEK

12 Eylül’ün karanlık günlerinden günümüze kadar ilericilerin, yurt severlerin demokratların, özgürlük için barış ve demokrasi için yıllarca Dikili Şenliklerinde buluştuklarını hatırlatan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, bu yıl Dikili ve Barış ve Nazım Hikmet Günleri adıyla yapılacak şenlikte barış isteklerini bir kez daha dile getirmek istediklerini söyledi.

Özgüven; “Dikili’den ülkemize, sınırlarımızda ve tüm dünyada barış içinde sesleneceğiz. ‘Çocuklarımıza kıymayın’ diye haykıracağız” dedi.

Tüm barış severleri şenliğe davet eden Dikili Belediye Başkanı Özgüven, şöyle konuştu: “Yine binlerce insan kin, nefret ve vahşet üçgeninde canlarını yitiriyor. Yine insanlığın ortak zenginlikleri yok ediliyor, yıkıma uğratılıyor. Bir avuç tüccar dışında savaşların kazananı yok. Barışa en çok ihtiyacımız olan günleri yaşıyoruz. İşte bu nedenle biz savaşın sonuçları olan acı ve yıkımların tekrarlanmaması için, savaşsız, sömürüsüz güzel günler için, sınırlarımızda ve dünyada barış talebimizi dile getirmek için bir araya geliyoruz. Bu buluşmada aramızda savaşsız ve sömürüsüz dünya düzeni için savaşan Nazım Hikmet'imiz de olacak. İsmiyle anılacak olan parkta onunla kucaklaşacağız. Ayrıca, Dikili Nazım Hikmet Edebiyat Ödülü’nün ilki ülkemizin değerli edebiyatçısı ve barış adamı Yaşar Kemal’e verilecektir.”

ŞENLİĞE SANATÇI YAĞACAK
Bu yıl şenlikte birçok aydın bir araya geliyor. Nazım Hikmet ve Barış Paneli’ne, Sanatçı Tarık Akan, Rutkay Aziz, Yazar Hıfzı Topuz, Yazar Doğan Hızlan, Kıymet Coşkun, Orhan Alkaya, Şair Haydar Ergülen, İnsanlık anıtını yapan Mehmet Aksoy gibi sanatçıların yanı sıra yurt dışından da birçok aydının katılması bekleniyor.

Moğollar ve Melike Demirdağ’ın yer alacağı şenlikte halk oyunları, sokak tiyatroları, belgesel gösterimleri, kitap imza ve şiir söyleşileri yer alacak .
Kaynak: İHA